Lõimingud teatri- ja muusikamuuseumis

29. sept. 2017 Tanel Veeremaa ETMM-i direktor - Kommenteeri artiklit

 

Aprillis avasime Eesti teatri- ja muusikamuuseumi uue ekspositsiooni. Tutvustame muuseumikogu 21. sajandi muuseumile omaselt, lugusid jutustades. Uus püsinäitus kannabki pealkirja „Lood ja laulud”.

Oleme põiminud omavahel muuseumi kogudes säilitatava muusika- ja teatripärandi ning esitleme seda Eesti kirjandusklassikasse kuuluvate lugude ja eestlastele tuttavate laulude kaudu. Lood ja laulud on need, mis iseloomustavad inimesi ja keskkonda ning hoiavad ühismälu, neis avaldub rahvuse ja kultuuri eripära, aga ka sarnasus teiste rahvaste mütoloogia, ajaloo ning argieluga. Kõik eksponeeritud esemed on otseselt antud teosega seotud või ilmestavad seda.

Uus ekspositsioon annab suurepärase võimaluse lõimida muusikat, kirjandust ja ajalugu. Väljapanek jaguneb kaheksaks tervikuks, millest igaühele annab raamistiku üks kirjandusteos või laul. Nende kaudu räägime koolikohustusest, mille juurde on alati kuulunud muusikaharidus; eestlastest kui maarahvast, tutvustades nõnda rahvapille; ärkamisajast, mis viis 1918. aastal vabariigi loomiseni; kultuuri professionaliseerumisest; saksa kultuuri ja kiriku mõjust. Ekspositsiooni lõpetavad pilguheit Nõukogude perioodi, mille üks tunnusjoon oli tsensuur, ning näited muusika- ja teatrimaailmast, mille täiskasvanud on loonud laste jaoks.

Püsinäitust luues võtsime eesmärgiks kujundada mitmekülgne õpikeskkond, olgu õppijaks siis laps või täiskasvanu. Muuseumikogemust ilmestavad käed-külge-lahendused ning heli-, video- ja pildimaterjal ekraanil. Haridusprogrammide sisu kohandame vastavalt osalejate vanusele, et muuseumitund oleks elamuslik ja toetaks lapse arengut.

Võrreldes varasemaga on uues ekspositsioonis näha üle saja eseme rohkem. Mitmed neist on kuulunud Eesti muusika- ja teatrivaldkonna suurkujudele, keda tasub mäletada. Muuseumikeskkond ehedate esemetega aitab luua sidet minevikuga ning arendada seeläbi väärtushoiakuid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!