Neljapäeval algab Tartus Eesti esimene laste- ja noortekirjanduse festival

25. sept. 2017 Eesti kirjanduse selts - Kommenteeri artiklit

UNESCO kirjanduslinnas Tartus on kirjanduselu nädala teises pooles laste ja noorte päralt. Ametlikult neljapäeval algav, kuid juba kolmapäeval eelsündmustega hoogu saav Tartu laste- ja noortekirjanduse festival pakub sündmusi ja elamusi eri vanuses lastele ja noortele, aga ka ettevõtmisi peredele ning üritusi täiskasvanutele. Toimub kohtumisi kirjanikega, kirjanduslikke linnaretki, raamatuesitlusi ning lugemisvõistlusi. Festivali pidulik avatseremoonia algab neljapäeval, 28. septembril kell 17 Tartu loodusmajas. Tartu laste- ja noortekirjanduse festivali sündmused on tasuta ning avatud kõigile huvilistele.

 

TARTU LASTE- JA NOORTEKIRJANDUSE FESTIVALI KAVA 

Kolmapäev, 27. september – eelsündmused

16 Noorte pop-up-kirjanduskohvik Tartu linnaraamatukogus: suvised lugemiselamused (Kompanii 3/5).

18 Looduskirjelduse seminar Tartu loodusmajas (Lille 10).

Seminar on mõeldud kõigile huvilistele alates gümnaasiumiealistest.

 

Neljapäev, 28. september 

10–12 Lasteaialaste lugemisvõistlus Tartu linnaraamatukogus (Kompanii 3/5).

11.30 Kirjaniku, dramaturgi ja lastekaitse liidu presidendi Loone Otsa kohtumine noorte lugejatega Tartu linnaraamatukogu Karlova raamatukogus (Tehase 16).

12 Kirjanduslik Supilinna tuur Mika Keräneni rajadel. Giid Mika Keränen. Algab Tartu linnaraamatukogu eest.

13 Esimeste klasside päev Tartu linnaraamatukogu keskkogus ja harukogudes.

15 Petrone Prindi loomalugude sarja esitlus Tartu linnaraamatukogu saalis. Loone Ots ja Epp Petrone esitlevad uut tõestisündinud loomalugude sarja. Tutvustusele tulevad raamatud „Inimene puudlinahas”, „Hiir püksis”, „Kasvuhoonekoerad” ja „Kassiiseloom”.

17 Festivali avatseremoonia Tartu loodusmaja (Lille 10) saalis.

Avasõnad Tartu linnapea Urmas Klaas.

Esinevad Heiki Vilep, Ilmar Tomusk, Reeli Reinaus, Kristiina Ehin jt.

Tartu-teemaliste kirjanduslike lühivormide võistluse autasustamine.

Festivali nimekonkursi võitja väljakuulutamine.

 

Reede, 29. september 

11 Uudiskirjanduse tutvustused draamavormis kooliõpilaste ettekandel Tartu linnaraamatukogus.

13 Aidi Valliku kohtumine lugejatega Tartu linnaraamatukogus.

15 Kooliõpilaste luuleprõmmu Tartu ja Tartumaa voor Tartu linnaraamatukogus.

17 Kirjandusõhtu „Astrid Lindgren ja tema raamatud” Eesti kirjandusmuuseumi arhiivraamatukogu lugemissaalis (Vanemuise 42).

Külas on kirjandusteadlane Lena Törnqvist (Rootsi), raamatu „Kasutad tavalisi sõnu … Astrid Lindgreni keel” (Sinisukk 2016) autor. Külalisega ajab juttu Jaanika Palm Eesti lastekirjanduse keskusest, osaleb kirjanik Reeli Reinaus. Vestlus toimub rootsi keeles, tõlge eesti keelde. Kirjaniku biograafia „Astrid Lindgren. Päev nagu elu (autor Jens Andersen, Koolibri 2017) lühiesitlus.

 

Laupäev, 30. september

11 Lastehommik raamatupoes Utoopia (Vanemuise 19).

12 Krista Keeduse juhitud kirjanduslik retk kogu perele algusega Toomemäel. Kogunemine ülikooli muuseumi peasissekäigu juures.

18 Arhiivi kirjandusviktoriin – Astrid Lindgreni eri (Vanemuise 19, sissepääs hoovist).

 

Festivali peakorraldajad on Eesti kirjanduse seltsi, Tartu linnaraamatukogu ning Eesti emakeeleõpetajate seltsi esindajad. Teostumist toetavad Tartu linn, Eesti kultuurkapital ja hasartmängumaksu nõukogu. Kava ning muu infoga saab tutvuda ka Tartu linnaraamatukogu veebilehel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!