Pärandivaderite algatus kutsub õpilasi Eestile kingitusi tegema

10. sept. 2017 Elle Lepik algatuse „Pärandivaderid” koordinaator - Kommenteeri artiklit

Tapa gümnaasiumi pärandkultuuri ja folklooriringi lapsed kohtusid kunstnik Lui Lätti tütrega ning korrastasid kunstnikule metsa sisse püstitatud mälestuskivi ümbrust.
Foto: Elle Kivisoo

15. septembrini saab ennast kirja panna „Pärandivaderite” algatusele, et teha korda mõni kodukandi ajalooline objekt. Lähem info ja registreerimine siin.

Käesolev aasta kutsub lapsi ja noori hoogsalt tegutsema ‒ käimas on laste ja noorte kultuuriaasta ning tuure kogub ka EV100 tähistamine. MTÜ Estlander ootab innukaid ja hakkajaid kooliõpilasi lööma kaasa „Pärandivaderite” algatusega, et teha Eestile sünnipäevaks ilus ja väärikas kingitus. Selleks tuleb kodukandis leida üks kohaliku ajaloo seisukohalt tähendusrikas, ent unarusse jäänud objekt ning korraldada seal korrastustalgud.

„Algatusega kaasalööjad on kodukandi kultuuriloolistele paikadele omamoodi vaderiteks, nad saavad päästa mälestusi kandvaid ja lugusid jutustavaid kohti lagunemisest või hävimisest,” räägib „Pärandivaderite” algatuse koordinaator Elle Lepik. Lisaks on algatus gümnaasiumiastmes toeks Eesti ajaloo teemade käsitlemisel, põhikoolis aitab õppida tundma koduümbruse ajalugu ning mõtestada oma kultuurikeskkonda.

Algatusega on oodatud liituma kooliõpilased vanuses 7‒19 ning osalejate ring ei ole piiratud vaid koolidega. Panustada võivad huviringid, noortemajad, sõpruskonnad – kõik, kes peavad tähtsaks seda, et kultuuripärand säiliks nii täna kui ka tulevikus. Elle Lepiku sõnul võiks osalejate arv ulatuda sel aastal enam kui 500 kooliõpilaseni, nii saaks korda teha 25‒30 pärandipaika üle Eesti.

Kevadel ja suvel said laste ja noorte abiga korda juba 12 pärandipaika kaheksas maakonnas. Tõeliselt unustusse vajunud paiga otsisid Lääne-Virumaal üles Tapa gümnaasiumi pärandkultuuri ja folklooriringi lapsed. Talguteks valmis seatud teise klassi õpilased ja nende õpetaja Elle Kivisoo ei teadnud Porkuni järve taha metsa minnes isegi, kus kunstnik Lui Lätti mälestuskivi asub. Kohaliku metsamehe abiga leiti paik metsasügavusest üles ja puhastati selle ümbrus mahalangenud puudest. Kevadel ja suvel tegutsesid pärandivaderid veel Harjumaal Kose-Uuemõisas mõisnike kabeli juures, Jõgevamaal Lustivere mõisapargis ja Võisiku mõisa kalmistul, Põlvamaal Kanepi köstrimaja ja kihelkonnakooli hoovis, Raplamaal Kohila mõisapargis, Tartumaal Kõivussaare kivikalmel ning Valgamaal Hargla pastoraadihoone ümbruses. Linnades korrastati Võru linnakalmistut ja Tallinna Siselinna kalmistut, samuti toimetati pealinnas vabaõhumuuseumis ning Peeter Suure merekindluse Astangu moonaladude juures.

Algatuses osalemiseks saab käesoleval aastal ennast kirja panna kuni 15. septembrini. Vajadusel saavad pärandivaderid taotleda toetust töökinnaste ja teiste vajalike vahendite ostmiseks, samuti ajalooeksperdi esinema kutsumiseks.

Registreeruda ja lähemat infot saab siin.

Pärandivaderite projekti toetavad kultuuriministeerium, hasartmängumaksu nõukogu, SA Kodanikuühiskonna Sihtkapital ja riigikantselei EV100 korraldustoimkond, koostööpartner on muinsuskaitseamet.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!