President Kaljulaid: Eesti muusika- ja teatrikultuur on ühiskonna sõlmküsimuste eesliinil

12. sept. 2017 Vabariigi Presidendi Kantselei - Kommenteeri artiklit

Vabariigi president Kersti Kaljulaid pidas täna kõne Eesti muusika- ja teatriakadeemia uue rektori Ivari Ilja inaugureerimisel, kus rõhutas kultuuri laiemat ühiskondlikku rolli ning rahvusvahelistumise olulisust.

„Ivari Ilja on karastunud ja ka väga hästi võrgustunud just rahvusvahelises muusikamaailmas. Olen päris kindel, et ta oskab EMTA-t hoida tähelepanu keskmes siin Eestis, osalisena rahvusvahelises kultuuridebatis ja panna selle veelgi paremini toimima Eesti muusikasaadikute kasvulavana. Nii nagu meie majanduski, saab meie kultuur olla suur vaid rahvusvahelises koostöös, ekspordis. Eesti muusikakultuur on Eesti jaoks lihtsalt liig suur üksi kanda,” ütles president Kaljulaid akadeemia kammersaalis peetud kõnes.

Riigipea sõnul on EMTA kaasaegne ülikool koos uudsete õppekavade ja teadusprojektidega, millele lisavad rahvusvahelist kogemust nii välismaa tudengid kui ka õppejõud ning põnevad rahvusvahelised teadusprojektid ja õpilasvahetused. Lisaks julgustas riigipea akadeemiat avama oma uksi vabakuulamiseks ka gümnaasiumiõpilastele.

President rõhutas oma kõnes ka muusika- ja teatrikultuuri rolli eestluse hoidjana: „Ka praegu, kui meie ühiskonna põhiküsimuseks hakkab muutuma kahe arusaama vaheline võitlus enamuse võimu olemusest, demokraatliku protsessi läbi võimulolijate vastutusest vähemuse ees, rahvusriigi euroopalikust tulevikust või suletud ning kurjast eestlusest, olete te selle võitluse eesliinil.”

Kõne täisteksti saab lugeda siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!