Rahvusooperi uued haridusprojektid viivad lapsed balleti- ja orkestrimaailma

29. sept. 2017 Tuuli Potik Rahvusooper Estonia noortetöö juht - Kommenteeri artiklit

Haridusprojekt „Orkestrimäng”. Foto: Sirli Kirst

 

Tähistamaks laste ja noorte kultuuriaastat alustab rahvusooper tänavu sügisel lausa kahe uue haridusprojektiga, mis toovad lastele ja noortele lähemale balleti ja orkestri salapärase maailma. Haridusprojekt „Orkestrimäng” on mõeldud lasteaialastele ning esimesele kooliastmele. „Kuidas mõista balletti” ootab lapsi alates kümnendast eluaastast.

Orkestrimängu” eestvedaja on Rahvusooper Estonia trompetirühma kontsertmeister Priit Aimla, kes koos kaheksa kolleegiga tutvustab Estonia talveaias muusikariistu. Pillid on suured ja väikesed, valjuhäälsed ja vaiksed, puust ja hõbedast. Pillid on kui näitlejad, kes muusika kaudu kõnelevad ja jutustavad meile lugu, mida ka lavalt näeme. Nendega saab edasi anda mitmesuguseid emotsioone: kurbust, hirmujudinaid, pidulikkust, armastust. Ooperi- ja balletimuusika kaudu tutvustatakse pillide olemust ja kõla ning viiakse koos läbi üks tore muusikapidu.

Põhikoolile ja gümnaasiumile mõeldud haridusprojekti „Kuidas mõista balletti” viib läbi Eesti rahvusballeti artist ja tantsusemiootik Triinu Leppik-Upkin. Interaktiivse loengu käigus tutvustatakse balleti ajalugu koos eri žanritega ning keskendutakse kas romantilise „Giselle’i”, klassikalise „Luikede järve” või kaasaegse „Krati” lahtimõtestamisele. Haridusprojektis teevad kaasa Tallinna balletikooli viimase kursuse õpilased Marcus Nilson ja Karina Laura Leškin, kes esitavad katkendeid valitud lavastusest. Üheskoos tõlgitakse balletis olulised žestid verbaalsesse keelde, vaadatakse, milliseid tähendusi kannavad kostüümid ja kuidas hinnata tantsijate esitust. Projekt toimub rahvusooperi balletisaalis ning soovitame seda tellida koos balletietendusega.

Rohkem infot www.opera.ee/noored.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!