Rahvusvaheline hindamiskomisjon tunnustab Eesti teadus- ja arendustegevuse kvaliteeti ja tunneb muret tuleviku pärast

7. sept. 2017 Eesti teadusagentuur - Kommenteeri artiklit

Neljapäeval, 7. septembril  kella 12‒14 tutvustab rahvusvaheline hindamisnõukogu Eesti teadus- ja arendustegevuse hindamise tulemusi Tallinna ülikooli Mare õppehoones (Uus-Sadama 5) ruumis M225. Sündmusest toimub ka veebiülekanne teadusportaalis Novaator.

Ekspertide hinnangul on Eesti teadus- ja arendustegevuse tase tervikuna hea, teadusasutuste infrastruktuur kõrgel tasemel ning rahvusvaheline koostöö kiiduväärt. Komisjon tunnustas teaduse laihaardelist ühiskondlikku mõju, tuues positiivsena välja koostööd ettevõtlussektoriga, avaliku sektori asutuste ja riigijuhtide nõustamist ning teadust populariseerivaid tegevusi.

Olulisemate kitsaskohtadena tõid eksperdid esile stabiilse baasrahastuse väikese osakaalu asutuste teadustuludes ja sõltuvuse tõukefondidest.

Rahvusvahelises võrdluses hinnati 20 Eesti teadus- ja arendusasutuse teadustegevuse taset kuues valdkonnas: loodusteadused, tehnika ja tehnoloogia, põllumajandusteadused ja veterinaaria, arsti- ja terviseteadused, humanitaarteadused ja kunstid, sotsiaalteadused).  Rahvusvaheline hindamisnõukogu selgitas ja hindas igas valdkonnas, milline on tehtud uuringute teaduslik mõju, jätkusuutlikkus ja potentsiaal ning ühiskondlik väärtus.

Eesti teadusagentuuri  juhatuse esimehe Andres Koppeli sõnul annab teaduse evalveerimine nii ülikoolidele, instituutidele kui ka riigile vajalikku informatsiooni selleks, et mõista, mida on nii asutuste kui ka riigi tasandil vaja taha, et teadusel veel paremini läheks.  „Piltlikult öeldes on korraline teaduse hindamine nagu inimestel tervisekontrollis käimine. Tänavune korraline evalveerimine kinnitas, et Eesti teaduse tervis on üsna hea, saime ekspertidelt  palju sisukaid soovitusi nii teaduskorralduse kui ka teadusasutustes ja konkreetsetes teadusvaldkondades tehtava töö parendamiseks,” selgitas Andres Koppel.

Evalveerimistulemusi tutvustavad hindamiskomisjoni esimees prof Christian Enss Heidelbergi ülikoolist; komisjoni liikmed prof Jan-Gunnar Persson Rootsi kuninglikust tehnikainstituudist; prof Boye Jensen Lõuna-Taani ülikoolist; prof  Verity Joy Brown Saint Andrewsi ülikoolist, prof Barbara Ekbom Rootsi põllumajandusteaduste ülikoolist ja prof  Peter Jonkers Tilburgi ülikoolist.

Teadus- ja arendustegevuse korraline evalveerimine on välishindamine, mille käigus hinnatakse teadus- ja arendusasutuse vastava valdkonna taset võrreldes valdkonna rahvusvahelise tasemega. Riigieelarvest teaduse rahastamist taotlevad asutused läbivad korralise evalveerimise iga seitsme  aasta tagant. Teadus- ja arendustegevuse hindamist  korraldab Eesti teadusagentuur.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!