Rakvere päästab talve

29. sept. 2017 Rakvere Teater - Kommenteeri artiklit

Lavastuses „Ükssarvikute farm” alustavad Mäeküla Mari, Raja Teele ja Tammsaare Tiina Helduri abiga uut elu. Foto: Alan Proosa

 

Rakvere Teatri 78. hooaja alguses jõuavad lavale kolm naist Eesti kirjandusklassikast, elumees hullumajast ning seikluslik mänguasjade õukond – midagi igas vanuses õpilastele.

Kõige pisematele teatrisõpradele on mõeldud jõululavastus „Timbu-Limbu”. Urmas Lennuk taaselustab tuntud loo, et teha ka praegused lapsed tuttavaks Timbu-Limbu ja tema õukonnaga, kes asuvad teele lumeveskisse, et kurjast nõiast võitu saada ja talv päästa. Pärast etendusi avaneb teatrimajas mänguasjade loss, kus saab läbi aja rännates meisterdada, lustida ja seigelda. Lossi saabub ka jõuluvana, kellelt igaüks saab kingituse.

Keskkoolinoortele soovitame kaht sügisel esietenduvat uuslavastust, mis tõestavad, et klassika ei pea olema igav või etteaimatav. Oktoobri alguses lavalaudadele maanduv žanriüleselt tuntud „Lendas üle käopesa” on hullumeelselt aus ja pööraselt põnev draama 1960-ndate Ameerika hullumajast, kuhu saabuv elumees Randle McMurphy (Üllar Saaremäe) asub hooga sealset elu ümber korraldama, et tuua psühhiaatriaosakonna elanikele veelgi enam hullust ja särtsu. McMurphy on piirideta ja vaba hing, kuid vabadus eeldab vastutust ning igal tehtud teol on tagajärjed, soovime me seda või mitte.

Värskelt on esietendunud Urmas Lennuki autorilavastus „Ükssarvikute farm”, kus kirjanik on asunud flirtima klassikaga, pühkides tolmu kolmelt eesti kirjanduslukku kinni jäänud naistegelaselt: Raja Teelelt, Vargamäe Tiinalt ja Mäeküla Marilt. Seda, mis saab siis, kui suurte autorite välja mõeldud tegelased otsustavad, et nad ei ole kirjapanduga rahul ning soovivad muuhulgas oma lugudele uusi lõppe, saab teada lavastuses „Ükssarvikute farm”.

Jätkuvalt mängime lavastust „See kõik on tema”, mis aitab noortel mõista, kuidas näevad maailma nende vanemad, täiskasvanutele aga tuletab meelde, mis tunne oli olla noor. Lavastuses, mis sobilik alates 7. klassist, võtab üksikema ette sotsiaalse eksperimendi ja loob Facebooki konto, et jõuda lähemale oma võõraks jäänud pojale. Kui kaugele võib mänguga minna, ilma et see saaks saatuslikuks tegelikele suhetele?


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!