Seenenädal tõstab fookusesse seened nii Okeaaniast kui ka Otepäält

5. sept. 2017 - Kommenteeri artiklit

5.–9. septembrini toimub Tartu ülikooli loodusmuuseumis ja botaanikaaias traditsiooniline seenenädal, mille raames räägitakse põnevaid reisimuljeid seeneekspeditsioonidest Aasias ja Okeaanias, käiakse koos mükoloogidega Lõuna-Eesti metsades seeneretkel ning kogutud saaki esitletakse iga-aastasel seenenäitusel.

Seenenädala peakorraldaja bioloog Külli Kalamees-Pani hinnangul on tänavune seenesaak Eestis igati korralik. „Ilmastik on seenekasvuks olnud soodne. Metsast võib leida juba näiteks kitsemampleid, lambatatikuid, soopilvikuid ja kasepuravikke. Just praegu on saabumas suur puravike puhang. Punast ja valget kärbseseent ma sellel aastal veel näinud ei ole,” kommenteerib Kalamees-Pani.

Seenenädal püüab inspireerida inimesi mõtlema seentest ka üldisemalt. Nii saab Tartu ülikooli botaanikaaias kahe päeva jooksul avastada puudel ja kändudel kasvavaid seeni. Eksootikat lisab nädalasse loodusõhtu, kus räägitakse Tartu ülikooli mükoloogide seeneproovide korjamise seiklustest sellistes eksootilistes riikides nagu Iraan, Malaisia, Taiwan või Paapua Uus-Guinea.

Nädala naelaks on loodusmuuseumi traditsiooniline seenenäitus, kus esitletakse tänavuse seeneretke saaki. Näitusel on kohapeal ka mükoloogid, kes jagavad seenenõu ja aitavad vajadusel seeni määrata.

Loodusmuuseumi septembrikuu objekt on seenenädala auks Nikolai Witkowski suure sirmiku (Macrolepiota procera) mudel, millega saab tutvuda loodusmuuseumi koduleheküljel.

Täpsemat infot seenenädala ürituste kohta saab lugeda loodusmuuseumi seenenädala leheküljelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!