Sukelduda sadade miljonite aastate tagusesse merepõhja

29. sept. 2017 Sander Olo Eesti Loodusmuuseumi geoloogia osakonna juhataja - Kommenteeri artiklit

Virtuaalreaalsuse kino toob ürgsed elukad lähemale kui kunagi varem. Foto: Kätlyn Metsmaa

 

Eesti Loodusmuuseumi näitusel „Müstiline ürgmeri” on nüüd võimalik pähe panna virtuaalreaalsuse peakomplekt ja sukelduda sadade miljonite aastate tagusesse ürgmerre, (virtuaal)-reaalsemalt kui kunagi varem.

Aasta alguses loodusmuuseumis avatud näitus „Müstiline ürgmeri” tutvustab Eesti geoloogilist ajalugu. Nüüd on näitusele täiendusena lisatud virtuaalreaalsuse elamus. Tegu on 360-kraadise animatsiooniga, mis jätab vaatajale tõetruu mulje, et asutakse merepõhjas, kus askeldavad ürgsed mereelukad. Filmis on võimalik näha, milline nägi Eesti ala välja 600 miljonit aastat tagasi pärast Maa ajaloo kõige pikemat jääaega; saab rännata ajaperioodi, mil maailma valitsesid hiidroomajad ning kogeda viimast jääaega, mille tagajärjel tekkis Maa geoloogiliselt noorim meri, Läänemeri.

Me kõik teame, et mandrid triivivad, kuid nende liikumise kiirus mõni sentimeeter aastas võib jääda märkamatuks. Kui keerame aega miljonite aastate võrra tagasi, muutub liikumine juba selgelt nähtavaks. Loodusmuuseumi animatsioonidest ongi võimalik näha, milliseid vahemaid on mandrid, sh Eesti ala, miljonite aastate jooksul triivinud. Näiteks 600 miljonit aastat tagasi asus Eesti ala kõigest mõne tuhande kilomeetri kaugusel lõunapoolusest. Seda on päris keeruline ette kujutada, eks? Siin tulebki film appi.

Virtuaalreaalsuse filmiseanss kestab umbes seitse minutit ning selle vältel reisib vaataja läbi kuue ajastu, kokku sadu miljoneid aastaid. Filmi saab vaadata nii eesti, vene kui ka inglise keeles.

Filmiseansid toimuvad loodusmuuseumis teisipäevast reedeni kell 13, 14, 15 ja 16, neljapäeviti ka kell 17 ja 18, ning laupäeviti ja pühapäeviti kell 10, 11, 12, 13, 14, 15 ja 16. Lisaks saab filmi vaadata ka muul ajal elava järjekorra põhimõttel, vastavalt võimalusele.

 


Mida tähendab virtuaalreaalsuse peakomplekt?

Tegu on omamoodi prillidega, mille sees on üks-kaks ekraani, mis kuvavad mõlemale silmale spetsiaalselt loodud sisu. Seade saab aru pea liikumisest, kuvab vastavalt sellele pildi ning jätab vaatajale mulje, et ta asub reaalses keskkonnas.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!