Sümpoosionil räägitakse valgustusajastu teabevahendusviisidest

1. sept. 2017 - Kommenteeri artiklit

4.‒6. septembrini toimub Tartus Eesti-Saksa akadeemilise nädala raames IX rahvusvaheline Balti kirjakultuuri sümpoosion „Medien der Aufklärung. Aufklärung der Medien”. (Valgustusajastu meediumid). Kolmepäevasel interdistsiplinaarsel sümpoosionil räägitakse valgustusajastu teabevahendusviisidest.
Sümpoosioni korraldajate Liina Lukase ja Silke Pasewalcki sõnul on tänapäevase infoühiskonna juured just valgustusajastus, sest sel ajal kujunes välja meediamaastik ehk avalikkus selles tähenduses, nagu seda tänagi tunneme. „Teadmine sai uue ühiskonnakorralduse nurgakiviks. Teadmiste omandamine, vahendamine ja levik, mis esialgu oli veel elitaarse respublica litteraria privileeg, haaras viimaks kogu elanikkonna. Ka talurahva hulgas ei piisanud enam pärimuslikust teabevahendamisest. Infoühiskond eeldas lugemisoskust. Lugema õppimine ja loetu üle arvamuse avaldamine oli uudne kommunikatsioonivorm, mis muutis seniseid teadmise vahendamise kanaleid ja tõi kaasa uusi,” rääkisid korraldajad.

Konverentsil otsitakse vastuseid järgmistele küsimustele. Kelle vahendusel jõudsid uued ideed ja ideaalid Euroopa valgustuse keskustest Baltimaadesse ja millise kuju nad võtsid siinses koloniaalses olukorras? Kus tekkisid valgustusideede sõlmpunktid ja peamised kanalid? Kuivõrd tihe oli siinne mõttevahetus valgustuse keskustega? Kes olid Balti valgustuse peamised vahendajad ja kes selle adressaat? Milline oli eri keelte funktsioon teadmiste vahendamise protsessis? Milline seos ja vastuolu on Balti valgustuse ja rahvavalgustuse vahel? Millise kogemuse lisab Balti valgustus Euroopa valgustuse üldpilti?  Milliseid „jagatud” valgustuse kogemusi ja vorme võib Euroopa valgustusest veel leida? Mis on Euroopa valgustuse ja rahvavalgustuse keeled ja kuivõrd tingis keel meediumi?”

Vaata sümpoosioni programmi sündmuse kodulehelt. Sümpoosioni töökeelteks on saksa ja inglise keel.

Sümpoosion toimub üheaegselt 28. augustist kuni 9. septembrini aset leidva rahvusvahelise suvekooliga „Balti valgustus ja selle pärand”.
Sümpoosioni korraldavad TÜ kultuuriteaduste instituut ja maailma keelte ja kultuuride kolledž.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!