TÜ hakkab looma kliiniliste uuringute keskust

4. sept. 2017 - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikool koostöös TÜ kliinikumi ja Eesti maaülikooliga on otsustanud astuda sammu kliiniliste akadeemiliste ning ravimiuuringute keskkonna edasiarendamisel ning luua kliiniliste uuringute keskus, mida asub juhtima dr Katrin Kaarna.

Tegemist on teise etapiga riikliku siirdemeditsiini ja kliiniliste teadusuuringute keskuse loomisel. Esimese etapina ehitati Tartusse Põhja-Euroopas silmapaistev kaasaegse sisustusega katseloomakeskus. Teises etapis on eesmärk luua kliiniliste teadusuuringute keskus (KUK), et nüüdisajastada ja parandada kliiniliste akadeemiliste ja ravimiuuringute keskkonda ning luua tugivõrgustik nii ravimiuuringutega tegelevatele meeskondadele kui ka akadeemiliste uuringute algatajatele ja doktorantidele. Üks eesmärk on liita meie haiguspõhised andmekogud rahvusvahelistesse andmekogudesse.

Keskuse tegevjuhi Katrin Kaarna sõnul on meditsiin pidevas arengus ja vajadus kliiniliste teadusuuringute järele ei kao kunagi. „Haiguste diagnostika on aina täpsem ja niipea, kui saame uut teavet haiguste kohta, hakatakse otsima tõhusat ravimit, millel oleks võimalikult vähe kõrvaltoimeid, mida oleks mugav kasutada ja mis vastaks just konkreetse patsiendi eripäradele,” rääkis Kaarna.

Dr Kaarna näeb kliiniliste uuringute keskuses väga suurt potentsiaali Eestis ja ka rahvusvaheliselt – nii akadeemiliste uuringute tugikeskusena kui ka kliiniliste ravimiuuringute kompetentsikeskusena.

Seega saab kliiniliste uuringute keskusest uuenduslik ja nüüdisaegne keskkond, kus ravimiuuringutes osalemine on arstide ja arst-õppejõudude igapäevatöö osa. Tudengitele, residentidele ja doktorantidele kujuneb sellest õppe- ja praktikabaas, mis annab ka neile võimaluse uuringutes tihedalt osaleda.

Keskuse esmasesse pilootprojekti on kaasatud Tartu ülikooli kliinikumi ja Tartu ülikooli  kliinilise meditsiini instituudi lastekliinik, anestesioloogia ja intensiivravi kliinik, nahakliinik, traumatoloogia- ja ortopeediakliinik, sisekliinik ning Tartu ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi mikrobioloogia osakond. Kliiniliste teadusuuringute koordineerimine hõlmab aga kõiki kliinikuid ülikooli kliinikumis ja kliinilise meditsiini instituudis.

KUK-i kõrgeim juhtorgan on juhtkomitee eesotsas meditsiiniteaduste valdkonna dekaani prof Margus Lemberi ja teadusprodekaan prof Külli Kingoga. Juhtkomitee liikmed on prof Joel Starkopf, prof Irja Lutsar, prof Sulev Kõks, prof Vallo Tillmann, dr Alar Irs, dots Aare Märtson ja kliinikumi juhatuse esimees Urmas Siigur.

Kliiniliste uuringute keskuse ülesehitamist toetatakse Euroopa Liidu Euroopa regionaalarengu fondist.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!