Viikingid tulevad Tartusse!

29. sept. 2017 Laura Maide Tartu linnamuuseumi turundus- ja kommunikatsioonispetsialist - Kommenteeri artiklit

Näitusel „Viikingiaja aarded Eestist” saab valida kolme eri vanuseastmele suunatud näitusetunni vahel. Foto: Tartu linnamuuseum

 

Alates 6. oktoobrist on Tartu linnamuuseumis avatud näitus „Viikingiaja aarded Eestist”. Näitus toob avalikkuse ette suurel hulgal haruldasi viikingiaegseid leide ja uusi uurimustulemusi Eesti viikingiaja kohta. Et kuulsusrikas viikingiaeg oma lugudega jõuaks ka noorema publikuni, on koolidel ja lasteaedadel võimalik tellida viikingiaega käsitlevaid muuseumitunde.

Eestist on leitud arvukalt mitmekesiseid viikingiaegseid aardeid – maapõuest on päevavalgele tulnud münte, mõõkade käepidemeid, tööriistu ning ehteid, mis paistavad silma oma filigraansuse ning fantaasiarikaste vormidega. Lisaks silmailu pakkumisele on esemetel rääkida ka oma lugu. Nii ongi viikingiaja muuseumitundide eesmärk osalejatele näidata, et esemeid tähelepanelikult uurides on võimalik saada teada nii mõndagi põnevat nende omanike ning viikingite maailma kohta: kes oli eseme omanik, mis seisusesse ta kuulus, mida ta uskus jne.

Võimalik on valida kolme eri vanuse­astmele suunatud muuseumitunni vahel:

Õnneleiuga viikingite külla”. Lasteaia ja 1.–3. klassi õpilastele tutvustatakse näitust siil Õnneleiu radadel, kus giid räägib viikingite eluolust ning arheoloogide tööst.

Uudiseid viikingitest”. 4.–6. klassi õpilased mängivad pärast lühikest näituse tutvustust rollimängu, kus üks rühm näitab oma oskusi arheoloogilistel väljakaevamistel ning teine rühm on ajakirjanikud, kes kirjutavad väljakaevamiste kohta reportaaži.

Viikingiaja aarded Eestist”. 7.–12. klassi õpilastele tutvustatakse näitust ning seejärel arutletakse, millist infot on võimalik leidudelt välja lugeda ning kuidas nendega toimima peaks.

Muuseumitund kestab 60 minutit (1.–6. klass) ja 90 minutit (7.–12. klass). Maksumus 2 eurot õpilane.

Info ja registreerimine nele.dresen@katarina.ee; 5345 8788.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!