Viimsis avati täna uus 144-kohaline lasteaed

4. sept. 2017 - Kommenteeri artiklit

Foto: Tiit Mõtus

Viimsis Lubja tee 23 avati täna uus 144-kohaline Uus-Pärtle lasteaed. Kahekorruselises hoones on kuus rühmaruumi, eraldi ruumid muusika-, kunsti- ja võimlemistundide läbiviimiseks ning teraapiaruumid. Kokku on uues lasteaias netopinda 1551 m2. Uus-Pärtle lasteaed on Viimsi vallas esimene, mis on mõeldud, projekteeritud ja ehitatud, mõeldes ka erivajadustega lastele.

 „1. mai seisuga elab Viimsi vallas rahvastikuregistri andmetel 19 257 inimest, see arv suureneb iga aastaga,” ütles Viimsi abivallavanem Jan Trei. „Meie õnneks on suur osa Viimsi valla elanikest noored ja lapsed – valla kohus on tagada neile kõigile kodulähedane lasteaia- ja koolikoht. Kui aasta alguse seisuga oli munitsipaallasteaia koha ootel umbes 300 last, siis Uus-Pärtle lasteaia avamisega leeveneb see olukord tuntavalt. Kuigi lähiaastatel hakkab lasteaiaealiste laste arv tasapisi langema, püsib siiski vajadus täiendavate lasteaiakohtade loomise järele.”

„Uus-Pärtle maja on ehitatud lastele, arvestades kõikide laste vajadusi,” ütles lasteaia direktor Maie Roos. „Uus-Pärtle maja eristub kaasaegsete audiovisuaalsete vahendite poolest, mis mitmekesistavad laste, muu hulgas ka erivajadustega laste keskkonda ning aitab tagada parimad arenguvõimalused.”

Lasteaias on kokku kuus rühma: kolm sõimerühma (lapsed vanuses 2–3), üks liitrühm (lapsed vanuses 2–5), üks erirühm (kuus last), üks sobitusrühm (tavalapsed koos erivajadustega lastega vanuses 3–4). Kokku on Uus-Pärtle lasteaias 91 last.

„Uus-Pärtle lasteaed on Viimsi vallas esimene, mis on mõeldud kõikide vajadustega lastele – juba  projekteerimisel ja ehitamisel on arvestatud teiste seas ka erivajadustega lastega. Ruumid on polüfunktsionaalsed, mitmeid vahendeid saab kasutada õppetöö läbiviimiseks nii tavalasteaiarühmades kui ka erivajadustega laste rühmas. Kuuest rühmaruumist üks on mõeldud just erivajadustega lastele,” rääkis Jan Trei.

Lasteaias on ruumid kunstiteraapia ja füsioteraapia jaoks. „Lasteaia üks pärleid on tunnetustuba, mis on varustatud kõige vajalikuga, et luua lastele häid emotsioone. Tunnetustoas olevad seadmed aitavad lapsel keskenduda ning vajadusel rahuneda – mis on oluline näiteks autistlike laste jaoks. Samas on seal ka uus ja moodne tehnoloogia, mis aitab lastel õppida muusika, värvidemängu ja interaktiivsete piltide abil,” lisas Jan Trei.

Hoone projekteerimisel on arvestatud energiatõhususega. Lasteaed on vormilt ümar, et välisseina pinda oleks võimalikult vähe. Siksakikujuline v-kujulistel kanduritel varikatus annab hoonele iseloomu nii arhitektuurselt kui ka konstruktiivselt. Rühmaruumid on sügavad, mistõttu on idast läände suured aknapinnad. Et tagada suvekuudel rühmaruumides mõistlik õhutemperatuur, on ümber hoone projekteeritud parajalt lai räästas, mis annab lasteaiaperele varju nii päikese kui ka vihma eest. Lisaks on akendel päikesekaitseklaasid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!