Eduard Vilde muuseumi uus näitus uurib kohvijoomise ja kohvikus loomise jälgi eesti kunstis ja kirjanduses

16. okt. 2017 Eduard Vilde muuseum - Kommenteeri artiklit

Endel Kõks “Kohvikus”

Homme, 17. oktoobril kell 17 avatakse Tallinna kirjanduskeskuse Eduard Vilde muuseumis näitus „Kohvist viidud. Kohvi(ku) jälg eesti kunsti ja kirjanduses”. Läbi valitud sõna- ja kujutava kunsti näidete 20. sajandi algusest tänapäevani uurib näitus märgiliste kohvik-Treffpunkt’ide fenomeni (Werner, Pegasus jt) ning kohvikute sotsiaalse ja vaimse ruumi loomingulist mõju siinsetele loojatele.
Tänavu möödub sajand nii kirjandusrühmituse Siuru tähelennust kui ka sõna „kohvik” sünnist. Siurulased olid esimene põlvkond linnakirjanikke, kelle jaoks kohviku roll muutus eksistentsiaalseks. Ühe sellise „purjutava kohvijoomingu” käigus sündis 1917. aasta kevadel Siuru seltskondliku keelemängu kestel ka uudissõna „kohvik”.
Näitusel on väljas paarkümmend kunstiteost eri kogudest. Esindatud on Ado Vabbe, Varmo Pirgi, Endel Kõksi, Richard Kaljo, Eduard Wiiralti jt looming.
Pea igast kümnendist 20. sajandi algusest tänaseni pärit luulevalik loob eripalgelise kollaaži seisunditest (argisest ülevani), mis on ühel või teisel viisil kantud kohvikus viibimise või kohvi joomise meeleoludest. Luuletusi on H. Visnapuu, A. Alliksaare, J. Kaplinski, V. Luige, J. Jõerüüdi, D. Kareva, J. Rooste ja paljude teiste loomingust, ka näiteks Toomas Hendrik Ilvese varasemast luulest.
Luuletuste, proosakatkendite, maalide ja joonistuste kooslus peegeldab kohvikute rolli linnamiljöös ja nende positsiooni linna kultuuriliste märkidena, kohvikute atmosfääri inspireerivat potentsiaali ja kohvikukülastajate kirevust.
Mõistagi saab näitusel juua kohvi (tänu OÜ-le Rocket Beans) ning erimeenena kaasa osta kohvipakke kohvitsitaatidega, mille on näituse jaoks sõnastanud neli eesti kirjanikku: Viivi Luik, Jaak Jõerüüt, Doris Kareva ja Jan Kaus.
29. novembril kell 18 toimub näitusel kuraatorite loeng (sissepääs muuseumipiletiga).
Näitus jääb avatuks 6. jaanuarini 2018.
Näituse kuraatorid on Kairi Tilga (Tallinna kirjanduskeskus), Kerttu Männiste (külaliskuraator, Eesti kunstimuuseum).
Näituse on kujundanud Mae Kivilo, Maarja-Liis Raamat ja Alden Jõgisuu.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!