Eesti liitklassiõpetajate kogukond ehk ELõK! Mis see on?

10. okt. 2017 Meeri Kuustemäe Eesti liitklassiõpetajate kogukonna asutaja, Kavastu algkool-lasteaia õpetaja - 3 Kommentaari

2016/17. õppeaastal õpiti 131 koolis liitklassides. Mida tähendab õpe liitklassis? Kuidas liitklassi suhtuda? Unipiha algkooli direktor Eha Jakobson vastab sellele küsimusele nii: „Ühiskonnas tegutsevad eriealised inimesed koos. Nii tööl kui ka kodus. Miks peaksid koolis olema õpilased jaotatud vanuse järgi? Liitklassis õpivad erineva vanuse ja võimekusega lapsed tavaklassist rohkem koostööd tegema. Liitklassis oodatakse igalt lapselt ka tavalisest rohkem iseseisvust.”

Mis on ikkagi ELõK?

Juba 2016. aastal tekkis Meeri Kuustemäel ja Monika Peetsmannil mõte luua liitklasside õpetajaid ühendav kogukond. Eestis on nii õpetajate liit kui ka aine- ja klassiõpetajate liidud, kuid teadaolevalt ei olnud siis ühtegi ühendust, mis koondaks Eestis tegutsevaid liitklassiõpetajaid. Tegutseb küll Johannes Käisi selts, kelle üks põhieesmärke on Johannes Käisi pedagoogilise pärandi uurimine ja propageerimine. Johannes Käisi põhimõtted sobivad ka liitklassidele, kuid ELõK plaanib lähtuda ka teistest eriealiste pedagoogika alustaladest.

Mida on ELõK juba teinud?

Alates 2016. aasta sügisest on organiseeritud kaks koolituspäeva liitklassides õpetavatele õpetajatele. Esimene kohtumine toimus 2016. aasta novembris ja teine 2017. aasta augustis. Kolmandat korda saadakse kokku oktoobris. Koolituspäeva eesmärk on tugevdada liitklassiõpetajate kogukonna ühtsustunnet ja luua võimalusi üksteise toetamiseks. Need koolitused näitasid, et õpetajatel on suur huvi eriealiste pedagoogika teema vastu.

Koolitus Unipiha algkoolis

Selle aasta 10. augustil toimus Unipiha algkoolis eriealiste pedagoogikat ja karjääriõppe teemasid käsitlev koolituspäev. Päeva toimumist toetas SA Innove Euroopa sotsiaalfondist programmi „Õpetajate ja haridusasutuste juhtide professionaalse arengu edendamine koostöövõrgustike kaudu” raames.

Koolituspäeval tutvustas Unipiha algkooli direktor Eha Jakobson eriealiste pedagoogika põhitõdesid. Virve Kinkari juhendamisel said osalejad teada, kuidas tegelda karjääriõpetusega esimeses kooliastmes ning kuidas lõimida karjääriõpet ainetundidesse liitklassi tingimustes. Koolituspäev lõppes Eesti liitklassiõpetajate kogukonna (lühend ELõK) asutamiskoosolekuga. Alates 5. septembrist on ELõK ametlikult registreeritud mittetulundusühinguna.

Kogukonna eesmärk on toetada õpetajaid, kes õpetavad liitklassides. Ühtsuses peitub jõud ja koos tegutsedes muudame liitklassides õpetamise kõigi jaoks huvitavaks kogemuseks.

Millised plaanid on edasiseks?

Praegu on ELõK-i eesmärk soodustada liitklassiõpetajate üheskoos tegutsemist ja üksteise toetamist. Juba 25. oktoobril leiab Suure-Jaani kooli Vastemõisa õppekohas aset ELõK-i järgmine koolituspäev, mille toimumist toetab SA Innove ja Euroopa sotsiaalfondi toetusprogramm.

Kust saab täpsemat infot ELõK-i kohta?

Meie tegemistest saab täpsemat infot  veebilehelt https://sites.google.com/site/liitklassiopetajatekogukond/

Eesti liitklassiõpetajate kogukonnaga võib ühendust võtta e-aadressil eesti.liitklassiopetajad@gmail.com.


3 arvamust teemale “Eesti liitklassiõpetajate kogukond ehk ELõK! Mis see on?”

 1. Valve Peebu ütleb:

  Eesti liitklassiõpetajate kogukonna töö on meie vabariigis üks väga tänuväärne ettevõtmine. Osalesin ka ise Vastemõisa õppepäeval 25.oktoobril 2017.Kogu õppepäev oli väga detaiselt paika pandud ja läbi viidud. Ettekandeid kuulati suure huviga,esitati küsimusi ,jagati omapoolseid arvamusi. Eesti liitklassiõpetajate kogukonda on koondunud teotahtelised, avatud uuele ning väga sõbralikud õpetajad.Ainult sellises koosluses on võimalik teha suuuri tegusid,üksteist aidata ja ise igakülgselt täieneda.
  Imetlusväärse töötahte ja teovõimega paistsid silma kogukonna juhid Meeri ja Moonika,kelle sõbralikkust kiirgas juba ukselävelt sisse astudes.
  Päeva lõpuks olin nagu uuestisündinud,sest kogu päeva jooksul kogesin ainult positiivset energiat.
  Soovin Eesti liitklassiõpetajate kogukonnale tarkust,töökust,siirust,lugupidavat suhtumist nagu seni ja tugevat tervist tööpõllul.
  Olles ise elupõline liitklassiõpetaja,püüan omalt poolt igati kaasa aidata sellega,mida olen aastakümneid kogenud.Kõige tähtsam ongi vastastikune rikastamine.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!