Haridusuudiseid välismaalt

6. okt. 2017 - Kommenteeri artiklit

Taani tudengid tulevad tänavatele

Taanis tulevad üliõpilased järgmisel nädalal tänavatele meelt avaldama. Viies suuremas linnas protesteeritakse muudatuste vastu kõrghariduses. Protestijate esindaja sõnul teeb neile muret õppejõudude suurenev töökoormus, nii et individuaalseks lähenemiseks jääb vähem aega, mille ajendiks on olukord, kus riigi hariduse kogurahastus suureneb õpilaste kasvava arvu tõttu, aga nn prioriteetide muutmise sildi all kärbitakse kõrgkoolide eelarvet 2%, seega väheneb pearaha ühe tudengi kohta, vahendab The Local.

Noored tunnistavad oma küberpattu

Ühendkuningriigis uuriti 668 noore küberkäitumist Facebookis. Veerand 16−18-aastastest võttis omaks, et on kedagi veebis kiusanud. Küberkiusajaid oli poiste hulgas pea kolmandik ja tüdrukute hulgas 22%. Uuritavatest 15% on ühinenud teistega, et koos trollida mõnd kuulsust või avaliku elu tegelast. 93% kiusajatest oli ise eelnevalt küberkiusamist kogenud. Vastukaaluks negatiivsele ilmnes, et 88% osalejatest oli sotsiaalmeedias oma sõpru emotsionaalselt toetanud, vahendab veebilehekülg tes.com.

Kesk-Euroopa ülikooli tulevik vaekausil

Ungaris ähvardas George Sorose asutatud Kesk-Euroopa ülikooli (CEU) sulgemine. Ungari valitsuse sõnul loodab Budapestis asuv ülikool saada privileege, mida teistel riigis asuvatel ülikoolidel ei ole, ja ülikool peab alluma uutele riiklikele regulatsioonidele. CEU on akrediteeritud USA-s, kus toimusid uued läbirääkimised ülikooli tuleviku osas. Läbirääkimistel jõuti kokkuleppeni, mis ootab Ungari valitsuse heakskiitu. Kui Ungari valitsus kokkuleppe allkirjastab, jääb ülikool Budapesti, vahendab BBC.

Hümni ajal tuleb püsti seista

USA-s muutus kõmuliseks Parkway keskkooli direktori kiri lapsevanematele ja spordiga tegelevatele õpilastele, kus kästakse spordivõistluste alguses hümni ajal püsti seista. Käsu eirajaid ootavad karistused, näiteks võistkonnast välja viskamine. Kirja sisu on vastuolus riigi põhiseaduse esimese parandusega, kus mainitakse sõnavabadust. Kirja ajendiks on riigis leviv komme, kus hümni ajal põlvitatakse või istutakse, mis on sümboolseks protestiks rassilise ebaõigluse vastu, vahendab The Washington Post.

Tähesõdalane sattus ühiskonnaõpetusse

Liibanoni pealinna Beiruti gümnasistid üllatusid, kui neile vaatas ühiskonnaõpetuse õpikust vastu „tõeline jõud“. Ajaloolisel fotol kirjutab kuningas Faisal 1945. aastal ÜRO hartale alla. San Franciscos toimunud sündmusel istub tema kõrval ei keegi muu kui „Tähesõdadest“ tuntud jedi meister Yoda. Haridusminister Ahmed al-Eissa palus  vea pärast vabandust. Keegi ei tea, kuidas sattus kunstnik Shehri töödeldud pilt õpikusse. Jõudu täis õpikud asendatakse korrektsetega, vahendab The New York Times.

Esmaspäev on ikka halvim

Eelmisel ja käesoleval aastal uuriti üheksas Ühendkuningriigi koolis õpilaste ja õpetajate meeleolu nädalapäevade kaupa. Õpilaste tulemus ei üllata: kõige rohkem halba tuju põhjustas esmaspäev, kus praktiliselt poolte küsitletute tuju oli „tujubaromeetri“ negatiivseimas otsas. Õpetajatel tekitas üllatuslikult halba tuju neljapäev, kus vastav näitaja 37,6%. Paha tuju põhjuseks peetakse tunnet, et koormuse ja tähtaegade eest pole pääsu, jõuetust kontrollida tööjaotust, vahendab veebilehekülg tes.com.

Suleti libatunnistuste vabrik

Lõpuks suleti tuntud libatunnistuste virtuaalvabrik, vahendab BBC. Veebilehekülg replacement-certificates.co.uk väljastas 400 naela eest võltsitud Suurbritannia põhi- ja gümnaasiumiharidust tõendavaid tunnistusi. Nimetatud veebilehekülje sulgemine on osa suuremast kampaaniast tunnistustevabrikute vastu, mis müüvad kõikvõimalikke dokumente, kaasa arvatud võltsitud kraade ülikoolidest, mida ei eksisteeri. Olukorra muudab tõsiseks fakt, et tunnistuste ostjad kasutavad võltsinguid tööotsingutel.

Sakslaste ajalooteadmised ähmastuvad

Saksamaal uuris Körberi instituut üle 14-aastaste laste ajalooteadmisi Auschwitzi koonduslaagri kohta, vahendab The Local. Leiti, et 59% küsitletutest teadis, et tegemist oli natside koonduslaagriga. 14−16-aastaste hulgas oli koonduslaagrist kuulnud 47%, üle 17-aastased olid tõenäolisemalt nime kuulnud, aga nende hulgas ei teadnud siiski kolm kümnest, mida Auschwitz endast sisuliselt kujutas. Uuringu juht arvab, et laste teadmatus tuleneb tõsiasjast, et üha vähem koole õpetab keskastmes ajalugu eraldi ainena.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!