Mis toimub? Vastab Võru gümnaasiumi direktor Karmo Kurvits

20. okt. 2017 Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

Karmo Kurvits

Gümnaasiumidelt oodatakse palju valikkursusi, kuid Võrus pole neid pakkuda nii lihtne kui näiteks Tartus ja Tallinnas. Nii pidime välja mõtlema oma süsteemi, kuidas spetsialistid saaksid ja tahaksid meie juurde tulla. Oli selge, et igal nädalal vaid mõneks tunniks nad Võrru sõita ei soovi või ei saa, seepärast otsustasime pakkuda neile nädalapikkust õpetamisgraafikut. Ja nii olemegi nad enda juurde saanud.

Kõik meie valikkursused toimuvad ühe nädala jooksul ja niimoodi kolm korda õppeaastas. Iga õpilane õpib nädala jooksul ühte, õppeaastas kolme valikkursust. Samal ajal teiste õppeainete tunde ei toimu. Valikkursuste õpperühmad on lennuülesed ehk ühes rühmas võivad olla koos 10., 11. ja 12. klassi õpilased. Nii saavad eri klassi õpilased koos õppida ning üksteist ka õpetada.

Valikkursused valitakse meil septembri lõpus. Õhtul kell kaheksa avaneb valimiskeskkond. Lahe on näha, kuidas kõik 275 õpilast on sel ajal arvuti taga ning edastavad oma valiku vaid mõne minuti jooksul. Kõik käib kiiruse peale.

Lisaks kiirusele võtame õpperühmade moodustamisel arvesse puudumisi-hilinemisi ja õppeedukust. Mõni õpilane peab uuesti valima ja seda õpperühma üle- või alatäitumise tõttu. Rühmade suurused erinevad. Näiteks robootikas on olnud meil kuus õpilast, see-eest riigikaitses üle 30.

Käesoleval õppeaastal on meil kokku 50 valikkursust. Umbes pool neist on välja pakkunud meie oma õpetajad, teine pool tuleb koostööpartneritelt (nt Tartu tervishoiu kõrgkool, tudengid ülikoolidest, Võrumaa kutsehariduskeskus, Kuperjanovi jalaväepataljon, õpilaste ja vilistlaste vanemad).

Kõige populaarsem valikaine on Tartu tervishoiu kõrgkooli esmaabikursus. Õpilastele meeldib ka riigikaitseõpetus, sest Kuperjanovi jalaväepataljon on meile lähedal ja noortele sealne õpetaja väga meeldib. Eelmisel aastal läks laagri väliõppekursus lausa nuttes laiali. Noortel oli nii kahju, et kursus läbi sai. Populaarsete valikainete hulka kuuluvad ka psühholoogia, toitlustamine, fotograafia ja rahanduslik kirjaoskus. Viimast on läbi viinud meie enda õpilase vanem.

Rõõmu teeb, et on valitud ka õppesuundi toetavaid kursusi. Nii on toimunud praktilise keemia kursus, bioloogia välipraktikum ja „Globaliseeruv maailm”. Rõõmu teeb, et valikkursustel on sageli ka praktiline väljund. Nt on tavaline, et valikkursuste nädala lõpus pannakse üles fotonäitus, korraldatakse kontsert, toimub muusikal jpm.

Arenemisruumi aga jagub. Näiteks kuigi meie koolimajas on töötanud Johannes Käis, siis pedagoogika valikkursust meil seni veel pole. Võiks ju olla.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!