Sotside väärtused hariduses

6. okt. 2017 Jevgeni Ossinovski sotsiaaldemokraatide esimees, tervise- ja tööminister, haridusminister 2014−2015 - Kommenteeri artiklit

Jevgeni Ossinovski

Sotsiaaldemokraadid on hariduse erakond. Me usume, et Eesti tänane ja homne edu sõltuvad kõige suuremal määral sellest, kui haritud ja iseseisvad on meie inimesed.

Programmiliste seisukohtade ette vuristamise asemel avan sotside kolme alusväärtust hariduses, millele tuginevad üksikpositsioonid moodustavad meie hariduspoliitilise terviku.

Esiteks, võrdsed võimalused. Haridus on tõhusaim sotsiaalne lift, mis võimaldab lastel olla edukamad kui nende vanemad. Just see on olnud globaalse progressi mootor ning vedanud ka Eestit edasi. PISA näitab, et Eesti õpilaste oskused on ühed parimad maailmas ning seda eeskätt tänu sellele, et meil on tugev ühtluskool, mis ei jäta kedagi maha. See tähendab, et ka vaesest perest pärit laps saab hea hariduse. See on väärtus, mida tuleb hoida. Just seepärast tagame koolilõuna kogu koolitee ulatuses, võitleme laste vaesusega ning toetame kodulähedast põhikooli. Erakoole toetame eeldusel, et nad pakuvad individuaalsemaid haridusvõimalusi ning neis saavad õppida ka vaesemate perede lapsed.

Teiseks, tulevikuoskused. Digiajastul ei ole hariduse esmane ülesanne teadmiste edasikanne, vaid vajalike sotsiaalsete oskuste ja kodanikuväärtuste õpetamine. Rutiinsete tööde osakaal majanduses väheneb pidevalt ning edu tööturul tagab oskus suhelda, ennast juhtida, töötada teistega koos ning muud sotsiaalsed pädevused. Me peame kõik olema valmis pidevalt juurde ja ümber õppima. Kooli õppeprotsess peab olema korraldatud viisil, mis toetab nende hoiakute kujunemist. Nagu Ameerika filosoof ja haridusuuendaja John Dewey kunagi kirjutas, hariduses ongi vorm sisu ja sisu on vorm.

Kolmandaks, mõlema ülaltoodud eesmärgi saavutamise võti on õpetajad. Eesti õpetajaskond on üks maailma haritumaid ja kogenumaid. Just see on andnud meile kõrged tulemused üleilmsetes pingeridades. Samas, meie õpetajate keskmine vanus on ligi 50 aastat ning õpetajaamet jätkuvasti ebapiisavalt atraktiivne. Õpetajal on vaja ka rohkem aega, et tegeleda õpilaste individuaalsusega; et kasvatada neist maailma vastu huvi tundvaid ja seda parandada ihkavaid inimesi, mitte ainult teadmiste müüri laduda. Õpetaja töö on alati ka sotsiaaltöö.

Sotside hinnangul on hea hariduse tuleviku sõlmküsimus see, kui palju suudame me noori ja motiveeritud õpetajaid kooli tuua. See peab mõistagi peegelduma ka väärikas tasus. Tõsi, õpetajatöö on kutsumus ning raha pärast seda ükski õpetaja ei tee. Ent niivõrd tähtsat ühiskondlikku rolli täitev inimene peab saama väärikalt ära elada. 2014. aastal seadsin haridusministrina sisse õpetajate palgakasvu sammuks sada eurot aastas. Minu järeltulija ei suutnud sellest kahjuks kinni pidada, aga oleme pärast üheaastast pausi saanud tagasi rajale.

Lõpuks oleme leidnud ka võimaluse jätkata sotside alustatud lasteaiaõpetajate palkade tõstmist koostöös omavalitsustega. Järgmisel aastal kasvab lasteaiaõpetajate miinimumpalk tänaselt 840 eurolt ligi tuhandele ning jõuab järk-järgult kooliõpetajate miinimumi lähedale.

Aitäh teile, õpetajad, selle erakordse töö eest, mida te iga päev teete!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!