Tallinna keskraamatukogus algavad alternatiivajaloo vestlusringid

31. okt. 2017 Tallinna keskraamatukogu - Kommenteeri artiklit

Tallinna keskraamatukogus (Estonia pst 8) algavad novembris vestlusringid alternatiivajaloost. Mis on peavoolu- ja mis alternatiivajalugu, kas illuminaadid juhivad meie elu jpt sellistele küsimustele püüavad vastuseid leida Milvi Martina Piir ja Erkki Bahovski. Kultuuri- ja teaduslugu, ilukirjandust, semiootikat ja (kollektiiv)psühholoogiat abiks võttes tutvustatavad lektorid ajaloo „tegemist” ja eri ajalugude loomist. Neljapäeval, 2. novembril kell 15 on vestlusringi teema „Peavooluajalugu ja alternatiivajalugu”.Milvi Martina Piir: „Mis on mis ja kumb on kumb? Kus üks lõpeb ja teine algab ja mis neist edasi saab? Kuidas kõrvalvoolust saab peavool ja kuidas peavoolu küljest ojakesi hargneb? Kuhu see kõik tüürib ja miks see peaks kellelegi korda minema?”

Neljapäeval, 16. novembril kell 17.30 toimub vestlusring teemal „Ajaloost kirjutamine”.

Milvi Martina Piir: „Enne kirjutamist tuleb mõtlemine ja mõistmine, enne mõistmist nägemine. Veel varem on võib-olla üksnes ebamäärane rahutus aja voolamisest ja elupäevade kulumisest, mis paneb küsima mõtte ja tähenduste järele.”

Milvi Martina Piir on ajaloolane ja kirjanik, mitme romaani ja luuleraamatu autor. Ta on kirjutanud koolidele ajalooõpikud „Inimesed ajas”, „Vanaaeg” ja (koos Erkki Bahovskiga) „Valgus ja varjud. 20. sajand ajaloos”. Ajaloolasena uurib ta inimese subjektiivse ajataju kujunemist ja vaimset ajarändu, millele toetub ajaloost mõtlemine. M. M. Piir on töötanud õppejõuna, läbi viinud kohtumisi ja seminare, avaldanud artikleid, teinud kaastööd erinevatele raadiojaamadele.

Erkki Bahovski on ajaloolane ja ajakirjanik, kuukirja Diplomaatia peatoimetaja. Ta on tõlkinud soome keelest raamatuid, sh „Jüri Vilmsi surm”, osa „Maailma ajaloost” ja „Eesti ajaloost” ning  valitud 2009. aastal ajalehe Postimees arvamusliidriks. E. Bahovski on „Välismääraja“ saatejuht Kuku raadios, teeb kaastööd raadiojaamadele ja avaldab välispoliitika kommentaare ajakirjanduses.

2018. aastal on vestlusringide teemad:

·         „Vandenõuteooriad ajalookirjutuses”

 ·          „Alternatiivajalugu kui ilukirjanduslik žanr”

·         „Populaarseid alternatiive Eesti ajaloos”

Kirjanduslike vestlusringide sari „Alternatiivajalugu ilu- ja aimekirjanduses” koosneb viiest kohtumisest alates novembrist 2017. a kuni maini 2018. a.  Osavõtjatele tutvustatakse alternatiivajaloo mõistet ja liike, seoseid võimuideoloogiate ja populaarsete vandenõuteooriatega ning väljendusi ilu- ja aimekirjanduses. Ühtlasi räägitakse üldarusaadavas vormis mõningatest ajaloo uurimismeetoditest (allikakriitika, põhjuse ja tagajärje seos jms) ning juhitakse tähelepanu subjektiivsuse ja tõlgenduse rollile ajalookirjutuses. Sarja läbiviimist toetab Eesti kultuurkapital.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!