Tööstusmagistrantuur avab uued võimalused koostööks ettevõtetega

30. okt. 2017 - Kommenteeri artiklit

TÜ arvutiteaduse instituut alustab 2018. aasta kevadsemestril Eestis ainulaadse õpinguvormiga. Valitud magistrandid saavad läbida praktika, magistritöö ja osa õppekava aineid partnerettevõttes. Tudengitele tagatakse samal ajal stipendium, et säiliks motivatsioon õpingud nominaalajaga läbida.

Eesti tööturul on IT-spetsialistid nõutud igas valdkonnas, avaldades survet ettevõtetele ja IT-eriala tudengitele. Ettevõtjaid vaevab tööjõupuudus ja eelkõige vajadus kõrgelt haritud tippspetsialistide järele. Tudeng võib end seetõttu avastada ebamugava dilemma eest: kas minna kiiresti lihtsamale tööle või arendada enda teadmisi ja jõuda seeläbi karjääris kaugemale.

Arvutiteaduse instituut on jõudnud lahenduseni, mis aitab huvisid kokku viia. Kõigi esimese aasta arvutiteaduse magistrantide seas on käimas tööstusmagistrantuuri konkurss, mille edukamad kandidaadid hakkavad alates kevadest läbima praktilist poolt õppest partnerettevõttes. Tegemist on Eestis ainulaadse töökohapõhise õpinguvormiga – tudengid hakkavad lahendama ettevõtte praktilisi ülesandeid ning kirjutavad magistritöö partnerettevõtte püstitatud teemal ettevõtte ja ülikooli ühisel juhendamisel.

„Ettevõtete vajadused on erinevad ja individuaalne lähenemine aitab leida neile lahendusi,” leiab arvutiteaduse instituudi juhataja Jaak Vilo. „Ülikool saab oma tugevused ja teadmised üle kanda ettevõtete praktilisse tegevusse. Oluline on just kokkulepe, mis pakub tudengile täiskohaga õppimise võimalust, on samas personaalne ja vastab ühe ettevõtte tugevustele ja vajadustele.”

Tööstusmagistrantuur on pilootprojekt, kuhu valitakse tudengid ja ettevõtted põhimõttel, et koostöös luuakse lisandväärtust mõlemale osapoolele. Pilootprojektis osalevad Swedbank, Plumbr, ReachU, Fortumo, Pipedrive, eAgronom ja STACC. Kuigi partnerettevõtteid on seitse, valitakse esimesel aastal välja kaheksa tudengit – Plumbr pakub võimalust kahele tudengile.

Plumbri müügidirektor ja riigi varasem IT-juht Taavi Kotka selgitab: „Üks võimalus tööturul toimetada on lihtsalt programmeerida valmis tellitud tööülesanne. Teine võimalus on teha endale konkreetne valdkond ka teoreetilisel tasandil peensusteni selgeks ja luua maailma jaoks uut unikaalset teadmust, millele tuginedes saab arendada uusi tooteid. Plumbri puhul võime näha, kuidas akadeemilise edukuse saavutamise nälg on aidanud kaasa maailmas ainulaadsete toodete loomisele.”

Et programmis saavad osaleda nii kohalikud kui ka välistudengid, aitab tööstusmagistrantuur siduda välistudengeid Eesti tööturuga ja suurendab nende võimalusi pärast õpingute lõpetamist Eestis tööle asuda.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!