Värvilised värvud, punktikasv ja kirbud

20. okt. 2017 Maria Lee Liivak raamatu „Trükitehnika terminoloogia” toimetaja - Kommenteeri artiklit

 

Tallinna polütehnikumi õpetajad Marje Tammert (vasakul) ja Marko Levin oma raamatute esitlusel Viru keskuses Rahva Raamatus. Fotot: Rain Tirul

Visuaalkultuuri seisukohast on hiljuti ilmunud kaks olulist raamatut: Tallinna polütehnikumi õpetajate Marje Tammerti „Värviteooria” ja Marko Levini „Trükitehnika terminoloogia”. 27. septembril esitleti huvilistele, õpilastele ja kolleegidele mõlemat raamatut Tallinnas Viru keskuse Rahva Raamatus.

Marje Tammert on avaldanud mitmeid raamatuid värviõpetusest; „Värviteooria” on neist viimane, mis annab ülevaate teooriatest, värvisüsteemidest ja -mudelitest, tajuefektidest ja illusioonidest jpm. Siia on kogutud Marje Tammerti aastatepikkuse uurimistöö viljad ning kindlasti on raamat vajalik igaühele, kes oma igapäevases töös ühel või teisel viisil värvidega tegeleb või keda huvitavad värvid meie ümber.

Marko Levini „Trükitehnika terminoloogia. Inglise-eesti seletav sõnastik” on kogunud kokku suurema osa trükitööstuses ja trükiste kujundamises käibel olevatest sõnadest inglise keeles ja seletanud need eesti keeles ära, et kirjeldada ja ühtlustada tänast kõnepruuki ning selgitada paljude trükitehnoloogia seisukohast oluliste nähtuste toimemehhanisme. Raamat on asendamatu abimees kõikidele, kes tegelevad trükimaterjalide kujundamisega, samuti kõigile, kes trükitehnoloogiaga moel või teisel seotud on.

Nii Marje Tammerti „Värviteooria” kui ka Marko Levini „Trükitehnika terminoloogia” on kindel verstapost eestikeelse visuaalkultuuri arendamise teel, kuivõrd selle valdkonna sõnavara ja grammatika on seni paljus juhuslikul moel jäänud nii vene, saksa kui ka inglise keele meelevalda.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!