Eesti keele tasemeeksamid muutuvad Soomes regulaarseks

13. nov. 2017 HTM - Kommenteeri artiklit

Täna toimub eesti keele tasemeeksam Soomes neljandat korda. Helsingist on saanud eksamipunkt, kus soovijatel on edaspidi võimalik regulaarselt kaks korda aastas tõendada oma eesti keele oskust B1- ja B2-tasemel.

Haridus- ja teadusministeeriumi keeleosakonna peaekspert Riina Koolmeister märkis, et inimeste huvi ja vajadus sooritada eesti keele tasemeeksameid väljaspool Eestit on aastatega kasvanud. „Soomes elavad eesti keele huvilised käivad meelsasti eesti keele kursustel ja tahavad õpingute vahel oma teadmisi tasemeeksamil kontrollida,” ütles Koolmeister. „Eelkõige on tasemeeksami sooritamisest huvitatud need inimesed, kes plaanivad Eestisse õppima või tööle tulla. Lisaks välismaalastele võib eksaminandide seas olla ka väliseestlasi, kes on omandanud hariduse mõnes muus keeles.”

Sihtasutuse Innove testide keskuse juht Rain Sannik ütles, et kursuslaste ja eksamisooritajate vanus on vahemikus 16–80+ aastat ning seetõttu on ka nende põhjused ja motivatsioon erinevad. „Noored soovivad oma õpinguid jätkata Eesti kõrgkoolides, populaarsemad valikud on näiteks Eesti maaülikooli veterinaarmeditsiin, Tallinna tehnikaülikool ning Tallinna ülikooli Balti filmi, meedia, kunstide ja kommunikatsiooni instituut. Kõrgkooli sisseastumisel on tarvis tõendada eesti keele oskust,” lisas Sannik. „Vanematel inimestel on motivaatoriks sageli kas suvekodu või äritegevus Eestis, kuid eesti keelt õpitakse ka lihtsalt isiklikust huvist.”

Eesti keele eksamid viiakse läbi Helsingi Eesti Majas. Helsingi eksamipunkti koordinaator on Helja Kirber, kes juhatab ka välismaal elavatele Eesti lastele mõeldud Üleilmakooli.

Täna Helsingis toimuvale B1-taseme eksamile on registreerunud kaheksa inimest.

Esmakordselt toimus Euroopa keeleõppe raamdokumendist lähtuv ehk rahvusvahelistele standarditele vastav eesti keele tasemeeksam väljaspool Eestit 2015. aastal. Soomes läbi viidud eksamitel on seni osalenud kokku poolsada inimest, kes kõik on eksami edukalt sooritanud.

Eesti keele tasemeeksameid nii Eestis kui ka Soomes korraldab sihtasutus Innove. Eestis korraldatakse eksameid neljal tasemel: A2, B1, B2 ja C1, Soomes esialgu kahel tasemel: B1 ja B2. Eestis saab teha tasemeeksameid Tallinnas, Tartus, Jõhvis, Narvas ja Pärnus. Kõigis eksamipunktides algavad eksamid ühel ajal ja samade eksamiülesannetega ning eksamit viivad läbi selleks koolitatud eksaminaatorid. Lähem info eesti keele tasemeeksamite kohta.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!