Eesti sõlmis haridus- ja teaduskoostöö lepingu Vietnamiga

22. nov. 2017 HTM - Kommenteeri artiklit

Täna allkirjastasid Eesti ning Vietnam haridus- ja teaduskoostöö lepingu, mille eesmärk on soodustada kahe riigi haridus- ja teadusasutuste ning agentuuride kontaktide loomist. Samuti hõlmab leping õpilaste, üliõpilaste, ekspertide ja teadlaste vahetust ning vastastikust keele ja kultuuri õppimist. 

Koostöölepe allkirjastati Soulis toimunud Aasia ja Euroopa haridusministrite kohtumisel. Vietnami poolt allkirjastas leppe Vietnami aseharidusminister Van Phuc Nguyen. Eesti poolt allkirjastas lepingu haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Tea Varrak.

Kantsler Tea Varrak märkis, et Eesti ülikoolidel, eriti Tartu ülikoolil on konkreetsed plaanid, kuidas arendada Vietnamiga tulevikus kahepoolset koostööd. „Seetõttu on valitsustevaheline leping kui märk riikide toetusest sellisele koostööle väga vajalik,” ütles Varrak.

Kantsler selgitas, et Eesti ja Vietnami ülikoolide koostöö on seni toimunud peamiselt projektide kaudu, mida on rahastanud Erasmus+ programm, Maailmapank või välisriigid oma arenguabi fondidest.

Tartu ülikool (TÜ) on teinud Vietnamiga koostööd meditsiini valdkonnas, näiteks avas Hue meditsiini- ja farmaatsiaülikool 2013. aastal TÜ ja TÜ kliinikumi toel viljatuskliiniku. Lisaks reproduktiivmeditsiinile tehakse koostööd ortopeedia, stomatoloogia ja geneetika valdkonnas. Koos Hanoi, Hue ja Da Nangi ülikooli ja haiglatega on loodud kliiniline biopank.

Eesti maaülikooli õppejõud on arendanud Vietnamiga koostööd embrüo- ja transgeensete tehnoloogiate valdkonnas. Tallinna tehnikaülikool osaleb projektis, kus arendatakse ülikoolide võimekust ja konkurentsivõimet. Vietnamiga on koostöö ka Tallinna ülikooli digitehnoloogiate instituudil ning kontaktide arendamisest on huvitatud Eesti muusika- ja teatriakadeemia ning Eesti kunstiakadeemia.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!