Euroopa Liidu programmi Erasmus+ konverentsil keskendutakse haridusuuendustele

16. nov. 2017 HTM - Kommenteeri artiklit

Haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Tea Varrak osaleb Euroopa Liidu haridusprogrammi Erasmus+ konverentsil Pariisis, kus tutvustab muutuva õpikäsitluse rakendamist ja digipööret Eesti koolides.
Kantsler Tea Varrak märkis, et ühiskonnas toimuvad kiired muutused ja teisalt üha suurenev ootus, et haridus vastaks veelgi enam ühiskonna vajadustele, on pannud riikide haridussüsteemid ja õppeasutused surve alla. „Et selles võidujooksus peale jääda, tuleb olla maksimaalselt paindlik ning innovaatiline õppe korraldamisel, samal ajal säilitades haridussüsteemi seniseid tugevusi,” sõnas Varrak. „Selleks on vaja tihedat koostööd õppeasutuste ja teadusasutuste ning ettevõtlussektori vahel nii siseriiklikult kui ka rahvusvaheliselt.”

Konverentsil arutatakse muutuva õpikäsitluse aspekte ning seda, kuidas Erasmus+ programm saaks paremini toetada haridusuuenduste rakendamist eri maades.
Haridusuuendustele Eestis paneb aluse Eesti elukestva õppe strateegia 2020, mis seab eesmärgiks luua kõigile Eesti inimestele nende vajadustele ja võimetele vastavad õpivõimalused kogu elukaare jooksul. Selle juurde kuulub õpikäsituse muutumine – kooli kohanemine teisenenud ühiskonna ja töömaailma ootustega ning tehnoloogiliste arengutega. Eestis on loodud kaks kompetentsikeskust – Tallinnas ja Tartus ‒, et toetada muutusi üldhariduses. Samuti on oluline pöörata tähelepanu koolielu nn pehmematele aspektidele, nagu õpilaste subjektiivne heaolu, vanemate kaasamine jms.
Konverentsil on tähelepanu all ka digiteemad ja noorte parem ettevalmistamine eluks digiajastul.
Eesti õpilastele on juurdepääs internetile iseenesestmõistetav, 50% õpilastest alustavad interneti kasutamist 7‒9-aastaselt. Seega tuleks digioskuste arendamisega alustada juba lasteaias – tekitada lastes huvi ja uudishimu ning varustada tööriistade ja oskustega. 2015. aasta PISA testi andmetel eelistab Eesti poistest IKT-elukutset 14,7% (OECD keskmine 4,7) ja tüdrukutest 1,2% (OECD keskmine 0,4%).
Rahvusvaheline konverents „Erasmus+, koostöö ja innovatsioon“ toimub 16.-17. novembril Pariisis ning seda korraldab Prantsusmaa Erasmus+ agentuur Education & Formation ning partnerid on Eesti sihtasutus Archimedes ja Hispaania agentuur SEPIE.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!