Haridusuudiseid välismaalt

2. nov. 2017 - Kommenteeri artiklit

Juhend kopsude kaitsmiseks

Ühendkuningriigis annab riiklik hariduse liit (NEU) koostöös Briti kopsude sihtasutusega (British Lung Foundation) välja juhendi, kuidas koolid saaksid kaitsta lapsi õhusaaste eest. Greenpeace’i andmetel asub riigis üle 2000 kooli ja lasteaia tiheda liiklusega teede lähedal. Näiteks soovitatakse koolidel mõõta õhusaastet ja tulemuste põhjal leida kehalise kasvatuse tunni läbiviimiseks sobilikke kohti ja teavitada rahvast keskkonnasäästlikest käitumismustritest, nagu autojagamine, vahendab tes.com.

Õpetajate vaimne tervis muudkui halveneb

USA-s kimbutab õpetajaid tööstressi tõttu halvenenud vaimne tervis. Kui 2015. aastal vastas 34% küsitletustest,et viimase kuu jooksul on vähemalt seitsmel päeval nende vaimne tervis olnud halb, siis sel aastal juba 58%. Lisaks leidis 86% 5000 vastanuist, et haridusminister ei suhtu neisse austusega, sest tema poliitilise tegevuskava keskmes on erakoolide tegevuse soodustamine. 61% õpetajatest peab oma tööd stressirohkeks. Õpetajad ka magavad vähe, 78% uinub 5−7 tunniks, vahendab veebileht usatoday.com.

USA-s vohab kirjaoskamatus

Miks elab USA-s 16 miljonit kirjaoskamatut ehk 8,1% täiskasvanud rahvastikust? Puudulik lugemis- ja kirjutamisoskus on suureks takistuseks tööturul. Kõige hullem on olukord Kentucky osariigis. Inimeste arvates peitub viga haridussüsteemis, mis esiteks ei suuda piisavalt aidata õpiraskustega lapsi, lisaks erineb kirjaoskamatute osakaal tohutult rikkamates ja vaesemates piirkondades. BBC videos räägib pereema Peggy Fleming, et õppis täiskasvanuna lugema, sest soovib olla parem ema.

Kaamerad tualettruumidesse

Suurbritannias kritiseerivad lapsevanemad Sommerhilli keskkooli, kus otsustati paigaldada kaamerad tualettruumidesse, vahendab The Guardian. Kuigi juhtkond kinnitab, et kaamerad filmivad lapsi, kes sisenevad tualetti või väljuvad sealt, ja pildile ei jää vööst allapoole jääv piirkond, leiavad kritiseerijad, et filmimine häirib laste privaatsust. Mõni laps ei julge seetõttu koolitualette kasutada. Kaamerate paigaldamise tingis juhtkonna sõnul vajadus selgitada välja koolireegleid rikkuvad õpilased.

Ettelugemine tõstab laste enesehinnangut

Inglismaal loodetakse Fred-programmi abil julgustada isasid iga päev lastele ette lugema. Isaduse instituudi hinnangul parandab programm „Fathers Reading Every Day” („Isad loevad iga päev ette”) laste käitumist ja tõstab nende enesehinnangut. Programmis osaleva düsleksikust isa Graham Langi arvates muudab gruppides osalemine ka teda enesekindlamaks, sest ta julgeb raamatu kätte võtta ja lapsele näidata, et ta vähemalt proovib, julgustades oma käitumisega last lugemist katsetama, vahendab BBC.

Lõpp kahele muusikaõpetajale korraga

Ühendkuningriigis kärbiti üldhariduskoolide eelarveid, mis pani õpilased protestima. Paremaid õpitingimusi soovivad õpilased kontakteerusid piirkonna parlamendiliikmega, kellele selgitasid koolides toimuvat. Mõned näited kärbete tulemustest: tasuta ei saa printida töölehti; kahe muusikaõpetaja asemel annab tunde üks; õpilased peavad kaunite kunstide tundide eest ise maksma; teatud tundide mahtu, näiteks muusikaõpetuse oma, vähendati iga kahe nädala kohta 15 minutit, vahendab BBC.

Lünk haridusstatistikas – puruvaeste ja illegaalide lapsed

UNESCO hoiatab, et kui hariduse kohta statistikat kogutakse, tekib probleem inimeste ülelugemisel, mistõttu on võimalik, et 350 miljoni inimese hariduse kohta andmed puuduvad. N-ö radarilt võivad kadunud olla vaesematest vaesemad, näiteks arengumaade agulite registreerimata lapsed ja illegaalsed immigrandid üle kogu maailma. Lisaks tekitab probleeme õpetamise halb kvaliteet, mille tagajärjel puudub hinnanguliselt 600 miljonil kooliskäinul elementaarne kirja- ja arvutamisoskus, vahendab BBC.

Trump külvab koolides segadust

Ajaleht Der Spiegel kirjutab IDEA aruandest USA riiklike keskkoolide sisekliima muutuste kohta praeguse presidendi ametiajal. Tulemused on järgmised: Trumpi võimuloleku ajal on valdavalt valge nahavärviga keskkooliõpilaste hulgas suurenenud polariseerumine, ebaviisakus ja ebapiisava tõendusmaterjaliga algallikatele toetumine; kasvanud on koolide hulk, kus vähemusgrupid tunnetavad enda suhtes vaenulikku suhtumist. 79% õpetajate arvates kardavad õpilased uute seaduste negatiivset mõju oma perekonnale.

Kultuurisüst Inglise koolidele
Inglismaal otsib Hariduse Toetamise Sihtasutus 400 kooli, kellele pakkuda võimalust osaleda viies uuringuprojektis üldnimega „Kultuuriõpe”. Projektis hinnatakse kultuuri käsitlemise mõju laste sotsiaalsetele oskustele ja nende testitulemustele. Algkooliõpilased laulaksid igal koolipäeval, toimuksid iganädalased teleuudiste tunnid ja draamatunnid. Sihtrühm on eelkõige puudustkannatavate piirkondade koolid, kus kaunite kunstidega vähem tegeletakse, vahendab veebilehekülg tes.com.

Usundiõpetus Prantsuse koolidesse
Prantsusmaal on usuõpetus ainult varem Saksamaale kuulunud Alsace’i ja Moselle’i piirkonna riigikoolides. Hiljuti tutvustas riigi haridusminister plaani õpetada usunditega seotud fakte ülejäänud 10 miljonile riigikooli õpilastele. Plaani kohaselt integreeritakse faktid geograafia-, ajaloo-, kirjandus-, filosoofia- ja kunstiõpetuse tundidesse parandamaks kultuuripärandi ja tänapäeva maailma mõistmist, vahendab The Local. Õpetajaid hakatakse ette valmistama peagi valmiva e-kursuse abil.

Haridus maailma juhtide fookuses
Londonis kohtuvad peagi endised haridusministrid ja maailma juhid. Atlantise grupi kohtumisele oodatakse 16 poliitikut viielt mandrilt, näiteks Liibanoni endist haridusministrit Elias Bou Saabi. Grupi üks nõuandja on Andreas Schleicher OECD-st. Kohtumise eesmärk on arutleda haridussüsteemi globaalsete probleemide üle ja leida uusi lahendusi. Olulisteks teemadeks on ülemaailmne õpetajate kooli värbamine ja üha kasvav koolihariduseta laste arv arengumaades, vahendab veebilehekülg tes.com.

Vimm riigi vastu viis magistriõppesse
Toronto ülikooli rahvusvaheliste suhete keskuse ohustatud akadeemikute stipendiumiprogramm andis võimaluse läbida magistriõpe Süüria opositsionääril ja aktivistil Noura Al Jizawil. 29-aastase naise vimm võimu vastu algas lapsepõlves, kui ta ei saanud valida vihikuid, sest saadavad olid ainult riigijuht Assadi isa pildiga vihikud. Järgnes blogimine ja muud rahumeelsed võimuvastased tegevused, mis lõppesid vangistusega. Perekond otsustas sõjakoldest põgeneda, kui vahistati ja piinati lisaks Noura õde, vahendab BBC.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!