Kas kinno minek saab olla niisama hariv kui koolitund?

8. nov. 2017 Vladimir Svet õiguskantsleri nõunik - Kommenteeri artiklit

Sellele küsimusele võiks mõelda iga kooliõpetaja, sest 17. novembril algab Pimedate Ööde filmifestival. Juba seitsmendat korda linastub PÖFF-i laste- ja noortefilmide alal Just Filmi laste õiguste programm, mis pakub õpetajatele suurepärase võimaluse arutada oma õpilastega teemasid, mida tavaliselt klassis jutuks ei võeta, sest need tunduvad ebamugavad ja liiga keerulised. Just Filmi linateoseid aitasid valida justiits- ja sotsiaalministeerium, õiguskantsleri kantselei ja lastekaitse liit. Mõned näited filmidest, mis võiksid õpetajatele huvi pakkuda.

„Õpetaja”

Kas saab olla edukas kool, kus õpivad ainult võõrast kultuurist pärit õpilased? Eriti, kui kool asub mitte kõige jõukamas linnaosas ning selle lapsed tihti ei tea, kui kindlalt saavad nad oma tuleviku enda kodukohaga siduda. Jutt ei käi Lasnamäest või Kohtla-Järvest, vaid Pariisi äärelinna koolist, kuhu ootamatult satub tööle eliitkooli nohikust õpetaja. Tema lugu näitab, kuidas võib õpetaja ja õpilaste suhted üles ehitada lugupidamisele ja vastastikusele austusele. Iroonilise alatooniga teos aitab aru saada, millist rolli mängivad õppeprotsessis nii õpilaste kui ka õpetaja isiklikud probleemid, soovid ja ambitsioonid.

Prantsusmaa film linastub eesti- ja venekeelsete subtiitritega 17., 18. ja 22. novembril. 17. novembril toimuvale seansile järgneb arutelu eesti keeles ja 18. novembril vene keeles.

„Somewhere in Tonga”

Oleme harjunud mõtlema, et kurjategija koht on vanglas. Aga mida teha vastutustundetult ja vägivaldselt käituva õigusrikkujaga, kes on alles alaealine ja kelle käitumist määrab õnnetu lapsepõlv? Ehk võiks pakkuda talle võimaluse alustada oma elu uuesti kuskil väga kaugel − näiteks Tonga saarel? Film räägibki sellisest noorest inimesest, kes satub keskkonda, kus inimeste suhteid määravad mitte niivõrd seadused ja reeglid, vaid tavad ja traditsioonid.

Uut elu aitab poisil üles ehitada sotsiaaltöötaja, kes läheb teise maailma otsa, et otsida nii õnnetu nooruki kui ka iseenda elus uut algust. Vägivald, karistus, kannatlikkus, andestus – kõike seda õpivad filmi kangelased tundma meile võõras, aga samas hästi tajutavas elukeskkonnas.

Saksamaal tehtud film linastub eestikeelsete subtiitritega 20., 21. ja 24. novembril. 21. novembril toimub pärast seanssi arutelu.

Need on ainult paar näidet filmidest ja teemadest, mida pakub laste õiguste filmiprogramm. Kes usub, et kinoskäik saab olla niisama hariv kui matemaatika- või kirjandustund, võiks tutvuda filmikavaga veebilehel www.poff.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!