Lastekaitse liit: Kuidas tuua noor õigusrikkuja tagasi ühiskonda?

24. nov. 2017 MTÜ Lastekaitse Liit - Kommenteeri artiklit

Täna toimub Mektory konverentsikeskuses (Raja 15, Tallinn) lastekaitse liidu aastakonverents „Kuidas elad, Eestimaa laps? Koostöös lapse heaks”, kus keskendutakse toimivatele võimalustele tuua alaealine õigusrikkuja tagasi ühiskonda ja hoida teda uute halbade tegude eest. Seni on sellistele lastele ja noortele lähenetud põhiliselt karistuste kaudu. Järgmisel aastal asendub varasem karistuspõhine lähenemine taastavale õigusele tuginevate last ja peret toetavate meetoditega.

Lastekaitse liidu juhataja Tõnu Poopuu tõdeb, et selline muutus on aja märk. „Me ei saa mõõta lapse heaolu eraldi iga spetsialisti vaatenurgast. Iga lapsega tegelev inimene peab mõistma oma rolli olulisust. Lapse probleemid on enamasti komplekssed. Peredel napib oskuseid nendega toimetulekuks. Sageli vajavad abi ka pered ise. Iga spetsialisti koostöövalmidus teise spetsialistiga on lapse, aga ka ühiskonna tuleviku jaoks ülitähtis,” rõhutab Poopuu.

Konverentsi avavad riigi peaprokurör Lavly Perling, politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher ning lastekaitse liidu president Loone Ots.

„Taastavale õigusele tuginemine alaealiste õigusrikkujate puhul on märk tugevast demokraatiast meie riigis,” lisab lastekaitse liidu president Loone Ots. „Ainult kindel kodanikuühiskond suudab niisuguseid lapsi ja noori taas headeks kodanikeks muuta.”

Taastava õiguse rakendamine eeldab usalduse loomist lapse, spetsialisti ja lapse pere vahel. Mis on taastava õiguse sisu? Kas lastega töötavad spetsialistid on ise muutusteks valmis? Eesti asjatundjate kõrval jagavad kogemusi ja parimaid lahendusi koostöö kaudu spetsialistid Soomest ning Suurbritanniast. Soome tervise- ja hoolekande instituudi, Turu plikooli kriminoloogia ja taastava õiguse dotsent Henrik Elonheimo selgitab, miks taastava õiguse meetodid noorte õigusrikkujate puhul toimivad. Aarne Kinnunen Soome justiitsministeeriumist annab ülevaate Soome headest tavadest selles vallas. Suurbritannia eksperdi, koolitaja, Londoni linna konsultandi ja sotsiaaltöötaja Carla Thomase ettekanne keskendub laste ja noorte toetamisele multidistsiplinaarse koostöö kaudu. Konverentsi töötubades käsitletakse lisaks taastava õiguse olemusele ka spetsialistide koostööd ja laste ning lastevanemate kaasamist.

Konverentsi päevakava on leitav konverents.lastekaitseliit.ee. Kõiki lapse õiguste kuu tegevusi on võimaik vaadata siit:

Otseülekanne konverentsist toimub Postimehe portaali vahendusel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!