Onu Internet ja nutikaigas paneb mõtlema nii lapsi kui ka vanemaid

24. nov. 2017 Kairi Oja raamatu autor - Kommenteeri artiklit

Onu Internet ja nutikaigas” on põnevalt muinasjutuline lugu lastest, kes satuvad Onu Interneti maailma. Kuidas see juhtuda võis? Mida nad nägid, keda kohtasid ja kas ka kodutee leidsid?

Oli hilissuvine õhtu ning Uku mõtles koos paari klassikaaslasega parasjagu, mida lahedat peale hakata. Kuna oli koolivaheaeg, ei toimunud ka trenne ega muud sarnast ning suur osa linnast oli otsekui väljasurnud. „No lähme hüppame minu batuudil ja pärast sõidame ratastega,” pakkus Uku. „Ei-ei, mina küll ei viitsi praegu, lähme parem Merivälja parki ja püüame mõne Pokemoni purki,” kostis klassivend. „Ma näen, et mitu uut tüüpi on siinsamas meie poe taga!” hüüdis ta ja läinud nad olidki.

Ent moodne aeg oli juba ammuilma jõudnud ka Mähele ning suuremal osal Uku klassi lastest olid olemas nii nutitelefonid kui ka tahvelarvutid. Ja nende abil jõudis iga väikese inimeseni maailm, mis oli salapärane, ning neile näis, et kohati märksa põnevam kui pärismaailm.

No tulete ka juba või? Kolm tükki olid siin just, üks on mul juba peos,” hüüdis üks poistest. Järsku märkasid kõik koos veidrat vanameest, kes vehkis omaette podisedes mingi roikaga. „Issand, vaadake, mida ta teeb – vehib selle kaikaga täiesti umbes ja suvalises suunas,” itsitas üks poistest. Teisedki jäid suu ammuli vaatama. Pika habemega vana mees oli nüüd ka neid märganud ega häbenenud vastu vaadata. „Mis teile nii põrgulikult nalja teeb?” uuris ta järsul toonil poistelt. Kõik kolm jäid ehmunult vakka ega julenud vastata. Mees viipas kutsuvalt käega ning poisid astusid areldi lähemale. „Kkkes sa … oled?” suutis üks vaevu pomiseda. „Me siis ei ole tuttavad?” naeris mees habemesse. „Ometi oleme kohtunud, alles eile veel trehvasime,” naeris mees habemesse. „Kuule, ta on nagu see … Sammalhabe!” sosistas üks poistest teistele nii vaikselt, kui suutis. „Ma olen Onu Internet,” ühmas nüüd vanamees ja vehkis oma roikaga edasi. „Pokemone otsite, jah?” jätkas ta. Poisid noogutasid vaikselt. „Vaadake, ma võin olla teile ka Pokemon, kui soovite,” lisas ta kavala, ent samas pisut ülbe muigega ning kõik kolm poissi tundsid, kuidas seest kergelt kõhedaks võttis.

Oli siin alles kraami – kõikjal vedelesid jupid vanadest arvutitest, inimesesuurused äti-märgid ning ühe suure seina peal oli tabel numbritega. Veidral kombel kadus poisist hirm ning ta astus ligemale – seinal olid inimeste nimed ja mingid pikad numbrid nende järel. „Appikene, mu klassivenna ema nimi on ka,” mõtles Uku endamisi. Veidi aja pärast märkas ta veel paari sõbra vanemate nimesid. „Need on ju pangakontonumbrid!” taipas ta ehmatusega.

Kõik kolm elasid oma elu edasi nii nagu enne. Ent internetti suhtusid nad nüüd senisest suurema aupaklikkusega ning teadsid, millal „vajutada pidurit”. Ning kui mõni nende sõpradest end telefoni või tahvelarvutisse liialt kauaks unustas, koputasid nad neile õlale ning ütlesid vaikselt: „Sa oled end vist internetti ära kaotanud.” Enamjaolt vaatasid sõbrad neid siis sellise näoga, nagu nad oleksid aru kaotanud. Ent tegelikult see nii ei olnud. Nad olid selle hoopis leidnud.

Aeg-ajalt mõtlesid nad, igaüks omaette, Onu Interneti peale. Noh, et kuidas tal seal sinises pimeduses läheb ja ega tal üksinda kurb pole. Ent siis meenus neile, et ju tal on seal lapsed. Teised lapsed. Need, kes veel ei tea, et internetti võib ära kaduda.

Kõik kolm suhtusid internetti nüüd suurema aupaklikkusega ning teadsid, millal vajutada pidurit. Kui mõni nende sõber end telefoni või tahvelarvutisse liialt kauaks unustas, koputasid nad talle õlale ning ütlesid vaikselt: „Sa oled end vist Internetti ära kaotanud.”


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!