Õpilaste teadustööde konkurss ootab töid tavapärasest varem

10. nov. 2017 Eesti teadusagentuur - Kommenteeri artiklit

2018. aasta õpilaste teadustööde riiklik konkurss ootab uurimistöid varem kui eelnevatel aastatel, konkursitööde esitamise tähtaeg on nüüd 20. veebruaril.

„Tõime konkursitööde esitamise tähtaja varasemaks seoses uue riikliku õppeperioodide ja koolivaheaegade korraldusega,” selgitas Eesti teadusagentuuri teaduse populariseerimise osakonna juhataja Terje Tuisk.

Õpilaste teadustööde konkursi eesmärk on pakkuda noortele võistluslikku väljundit ning motiveerida ja innustada neid uurimistöödele teaduslikumalt lähenema.  Konkursil osalemine annab hea võimaluse ennast proovile panna ja teistega võrrelda, kohtuda sarnaste huvidega eakaaslastega nii Eestist, Euroopast kui ka mujalt maailmast.

Konkursi lõppvoor, kuhu kutsutakse kuni saja parima töö autorid oma töid stendiettekannetena esitlema, ja konkursi auhindade kätteandmine toimuvad õpilaste teadusfestivalil 12. ja 13. aprillil 2018 Tartus Eesti Rahva Muuseumis. Preemiasaajad kuulutatakse välja festivali teisel päeval, 13. aprillil. Teadusagentuur katab teises voorus osalejate transpordi, toitlustuse ja majutuse kulud.

„Häid uurimistöid tehakse kõikjal Eestis, ei tasu karta, et tegemist on ainult nn eliitkoolidele suunatud konkursiga. Näiteks põhikooliastmes peapreemiad võitnud töödest tulid kõik eelmisel aastal väljastpoolt Tallinna ja Tartut, samuti mitmed gümnaasiumiastme premeeritud,” sõnas Tuisk. „Pealegi on preemia ja tunnustus on juba võimalus osaleda õpilaste teadusfestivalil.”

Konkursile saabunud töid hinnatakse eraldi põhikooli- ja gümnaasiumiastmes. Võitjate vahel läheb jagamisele preemiafond 11 400 eurot. Rahaauhinnad on ka esimese preemia pälvinud tööde juhendajatele.

Auhinnasaajate seast valitakse välja Eesti esindajad Euroopa Liidu noorte teadlaste konkursile ning rahvusvahelisele teadusmessile Intel ISEF Ameerika Ühendriikides. Lisaks osalemine noorte teadusnädalal Londonis, noorte teaduslaagris Šveitsi alpides ja Šveitsi talendifoorumil.

Konkursi eriauhindasid andsid käesoleva aasta konkursil välja  ligi 30 asutust: Eesti ajaloomuuseum; Eesti Energia, Eesti füüsika selts, Eesti kirjandusmuuseum, Eesti kultuurkapital, Eesti kunstiakadeemia, Eesti lastekirjanduse keskus, ajakirjad Eesti Loodus ning Horisont, Eesti loodusmuuseum, Eesti maaülikool, Eesti psühholoogide liit, Eesti Rahva Muuseum, Eesti teaduste akadeemia, Eesti tervishoiu muuseum, Energia Avastuskeskus, kaitseministeerium, keskkonnaamet, maaeluministeerium, Minu Maailm algklassilastele, siseministeerium, sotsiaalministeerium, Tallinna loomaaed, Tallinna tehnikaülikool, Tallinna ülikool, Tartu observatoorium, Tartu ülikool, teaduskeskus AHHAA, Tervise Arengu Instituut.

Rohkem teavet konkursi ja osalemistingimuste kohta saab Eesti teadusagentuuri veebilehelt.

Konkursitööde esitamise keskkond avatakse 2. jaanuaril ja on leitav siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!