Õppevahend, mis aitab klassiruumis rändest rääkida

22. nov. 2017 Eesti Pagulasabi - Kommenteeri artiklit

Eesti Pagulasabi ja Tartu ülikooli eetikakeskuse ühisprojekti raames valmis päriselulistest lugudest koosnev metoodiline vahend „Rändelood. Õppematerjal koolidele”, mis aitab õpetajatel viia rände teemasid noortele lähemale.

Valminud õppevahend kajastab ühelt poolt põhjuseid, miks inimesed oma kodumaalt välja rändavad, ning teiselt poolt seda, kuidas sisserändajad või nende järeltulijad end uues kodus tunnevad ja oma identiteeti lahti mõtestavad. „Uue õppematerjaliga soovime sütitada noortes huvi rändeteema vastu ning avardada nende teadmisi nii rände põhjustest kui ka rände taga peituvate isiklike lugude mitmekesisusest,” selgitas projektijuht Ingi Mihkelsoo.

Valminud õppevahendi näol on tegu A2-suuruses plakatikomplektiga, mis koosneb 12 kaasahaaravast rändeloost ja neid elustavatest illustratsioonidest.

Kõik plakatitele joonistatud lood on kirjutatud päriseluliste sündmuste põhjal. 2017. aasta kevadel läbi viidud rändelugude korje käigus saatis oma loo 45 inimest. Nii eestlased välismaal kui välismaalased Eestis jagasid oma isiklikke rändekogemusi, aga ka esivanemate rände mõju oma eluteele. Laekunud töödest valis Eesti Pagulasabi välja 12 huvitavamat ja eripalgelisemat lugu.

Projektijuht Ingi Mihkelsoo tõi välja, et rändest räägitakse üha rohkem nii meedias, isiklikes vestlustes kui ka koolis. Kuna teema ise on aga keeruline ja mitmetahuline, toimub selles vallas palju lihtsustamist ning liigub rohkelt müüte. „Viimastel aastatel käsitletakse rännet tugevas seoses pagulastega. Kuigi tagakiusamise või sõja eest põgenemine on üks rände põhjuseid, tuleb sealjuures mõista, et inimestel on tegelikult palju erinevaid ajendeid, miks nad oma kodumaalt lahkuda otsustavad,” kõneles Mihkelsoo.

Plakatid on kõigile huvilistele vabalt kättesaadavad Pagulasabi kodulehel. Lisaks saavad 200 Eesti kooli ja noorsootööga tegelevat asutust endale tasuta A2-suuruses plakatikomplektid, mille toel käsitleda rändeteemat koolitunnis või huvitegevuses, korraldada näitusi või tuua noortele rändeteemat lähemale mõnel muul viisil.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!