Tallinna kirjanduskeskus kutsub detsembrikuus jõuluprogrammidesse

17. nov. 2017 Egle Adams, Annika Heinsalu Tallinna kirjanduskeskuse kuraatorid-pedagoogid - Kommenteeri artiklit

Tallinna kirjanduskeskuse Vilde ja Tammsaare muuseumite ajastutruud atmosfäärid on detsembris tavapärasest veelgi kaunimad. Ehitud kuused kirjanike korterites loovad õige jõulumeeleolu. Kutsume lasteaia vanema rühma ja algklassilapsi meie vahvatesse jõuluprogrammidesse!

Vilde muuseumis on võimalik kirjanikuhärraga rännata lumistel radadel. Uus rännuteemaline jõulutund viib lapsed reisile saja aasta tagusesse Vilde maailma. Vilde on olnud eesti enim rännanud kirjanikke, elanud paljudes riikides ja linnades. Pikki aastaid on tema kodu olnud seal, kus on olnud tema hiiglaslikud kohvrid, mida nüüd muuseumis näha saab. Mängulises elamustunnis kohtuvadki lapsed parasjagu kohvreid pakkiva kirjaniku abikaasa Lindaga. Temaga koos uuritakse, mida kohvrisse võiks panna ja kuhu kirjanik vastu jõule reisida plaanib. Saadakse teada, kus Vilde juba oma eluajal rännanud on ja kuidas üldse reisiti, kui lennukeid ei olnud veel leiutatud ning kohvrid ei veerenud ratastel. Lisaks näitab Linda lastele kirjaniku jõuluehteis kodu ja räägib lahedatest seikadest, kuidas nad koos Vildega eri riikides jõule on tähistanud. Meisterdame ka vahva kohvrisildi.

Tammsaare muuseumi pööningule on selgi aastal kolinud päkapikud, kelle töötuppa lapsed piiluda saavad. Võib-olla näeme ka, kuidas valmib üks jõulukink. Juba valmis meisterdatud ja pakitud jõulukinke saame näha Tammsaare-aegseis ehteis jõulupuu all. Kirjaniku jõulupuu juures räägime praeguse aja ning saja aasta tagustest jõulukommetest. Lapsed saavad võrrelda oma pere jõulukombeid Tammsaare pere jõulutraditsioonidega. Samuti mängime vanu jõulumänge, laulame ja loeme salme. Loetud salmi eest on lapsel võimalus kuuse alt üks kingitus kaasa haarata. Jõulutunni kirjaniku juures lõpetame vanaaegse postkaardi meisterdamise ja kirjutamisega. Nagu sada aastat tagasi, kirjutame kaunid jõulusoovid sulepea ja tindiga. Uhked postkaardid paneme muuseumis posti ja saadame koduste poole teele.

Vaata täpsemalt www.kirjanduskeskus.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!