Treffneristid hiilgasid rahvusvahelise astronoomia ja astrofüüsika olümpiaadil

22. nov. 2017 - Kommenteeri artiklit

Pildil vasakult Tiit Sepp (juhendaja), Kaarel Kivisalu, Nikita Poljakov, Richard Luhtaru, Hannes Kuslap, Jarl Patrick Paide, Nithithip Thongdeeying (õpilaste giid) ja Tõnis Eenmäe (juhendaja).

Hugo Treffneri gümnaasiumi õpilane Richard Luhtaru naaseb võistluselt koju individuaalvõistluse hõbemedaliga. Koolikaaslane Hannes Kuslap noppis oma meeskonnaga võistkonnavõistluse absoluutvõidu.

11. rahvusvaheline astronoomia ja astrofüüsika olümpiaad toimus tänavu 12.–21. novembrini Tais Phuketis Patongi linnas. Võistlusel osalesid 47 riigi võistkonnad.

Eesti võistkonda kuulusid Nikita Poljakov, Tallinna reaalkooli 12. klass; Jarl Patrick Paide, Tallinna reaalkooli 10. klass; Hannes Kuslap, Hugo Treffneri gümnaasiumi 11. klass; Kaarel Kivisalu, Tallinna reaalkooli 10. klass; Richard Luhtaru, Hugo Treffneri gümnaasiumi 11. klass.

Eesti õpilasi saatsid võistkonna juhendajatena Tartu observatooriumi teadur Tõnis Eenmäe ja projektijuht Tiit Sepp.

Võistlusprogramm jagunes individuaal- ja võistkonnavõistlusest. Individuaalvõistlus koosnes teooria- , andmeanalüüsi ja vaatlusvoorust. Teooriavoorus kontrolliti võistlejate teoreetilisi teadmisi, andmeanalüüsi voorus analüüsisid osalejad reaalseid kogutud vaatlusandmeid ning vaatlusvoorus näitasid õpilased oma öötaeva tundmist. Eesti parimana sai Richard Luhtaru 411 punktiga 600-st hõbemedali. Individuaalse pronksmedali sai Nikita Poljakov ning diplomi Kaarel Kivisalu. Kokkuvõttes parima tulemuse saavutas Sloveenia õpilane Aleksej Jurca. Eesti delegatsiooni juhi Tiit Sepa hinnangul oli tänavune individuaalvõistluse programm võrreldes varasemate aastatega matemaatilisem ja ajamahukam. „Ülesanded nõudsid sageli pikki ja aeganõudvaid lahedusi,” ütleb Sepp.

Võistkonnavõistlusel moodustati eri riikide esindajatest rahvusvahelised võistkonnad, kes pidid lahendama põgenemistoa tüüpi ülesande, kasutades öötaevas toimuvaid liikumisi asukoha määramiseks. Selle võistluse absoluutvõitjaks tulnud võistkonda kuulus Hannes Kuslap ning kolmanda koha saanud meeskonnas oli Kaarel Kivisalu. Tiit Sepp ütleb tulemusi kommenteerides: „Võistkonnavõistluselt tuli suurepärane tulemus, ma ei mäletagi, et Eesti õpilased oleks varem mõnelt rahvusvaheliselt olümpiaadilt absoluutvõidu saanud.”

Lisaks võistlemisele pakkusid korraldajad kultuuriprogrammi, mille raames külastati Phuketi saare vaatamisväärsusi, mis troopilisele paradiisisaarele kohaselt olid seotud looduse, selle taime- ja loomarikkuse vaatamisega.

Eesti õpilaste lähetamist rahvusvahelistele võistlustele rahastab haridus- ja teadusministeerium ning korraldab TÜ teaduskool. Antud võistluse jaoks õpilaste treeninglaagrite läbiviimist toetas Tartu observatoorium.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!