TÜ vähibioloogide osalusel tehtud avastusega on Alzheimer varakult diagnoositav

14. nov. 2017 - Kommenteeri artiklit

USA ja Eesti teadlaste koostöö tulemusel sündinud avastus aitab diagnoosida dementsusega seotut ajukoe haiguslikke muutusi juba väga varajases staadiumis. Alzheimeri varajane avastamine annab patsientidele võimaluse elada täisväärtuslikumat elu pikemalt ning säästa raha.

Eesti ja USA teadlaste ühine artikkel, mille esmakordselt avaldas teadusajakiri Nature Communications 13. novembril, kirjeldab, et juba Alzheimeri väga varajases staadiumis ladestub kujunevate haiguskollete veresoonte seinale valk, mida nimetatakse sidekoe kasvufaktoriks (ingl CTGF). Lisaks kõneles uurimistöö peptiidist (lühike valguahel), mis on CTGF valguga seotud. See peptiid võimaldab Alzheimeri tõve avastada palju varem, kui see seni võimalik on olnud – traditsiooniliselt on Alzheimeri lõplik diagnoos kinnitatud alles lahkamise käigus.

„Meie üha suurema eakate osakaaluga ühiskonnas ei tohiks see külmaks jätta mitte kedagi. Lisaks patsientide elukvaliteedi ja lähisuhete paranemise lootusele, on haiguse varajasel avastamisel suur mõju ka majandusele,” kinnitab Tartu ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi külalisprofessor Tambet Teesalu.

Teadusartikli Tartu ülikooli poolne juhtautor Pablo Scodeller on Argentiina päritolu teadlane, kes on enne Tartu ülikooliga liitumist on töötanud USA-s. Tartu ülikoolis on teadlane järeldoktorantuuris 2015. aastast ning ta plaanib oma tulevikku siduda Eestiga.

Loe pikemalt ja vaata videouudist ERR Novaatorist.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!