Väärtuskasvatuse rändkarikad läksid tänavu Tartusse ja Haapsallu

22. nov. 2017 - Kommenteeri artiklit

21. novembril andis TÜ eetikakeskus Tartus toimuval väärtuskasvatuse konverentsil üle tiitli „Väärtuskasvatuse kool 2017”, mille pälvisid Tartu Kivilinna kool ja Haapsalu linna algkool. Tiitel „Väärtuskasvatuse lasteaed 2017” anti üle Tartu Lotte lasteaiale.

Tartu Kivilinna kooli direktor Karin Lukk kirjeldab väärtuskasvatuse kooli tiitli võitu kui maratoni läbimist. Nad on hea kooli nimelisel konkursil osalenud juba üheksa korda ning nüüd väärtuskasvatuse karika saamine on justkui finišisse jõudmine. „See on tagasiside, et oleme õigel teel: ei ole kraavi kaldunud ega üle piirjoone läinud,” sõnas Lukk. „Vahel on tunne, et n-ö peeglisse vaadates kipud ainult positiivset nägema, aga ju me oleme mõned pimedad nurgad ka üles leidnud, kui see ka teiste tunnustust väärib.”

Haapsalu linna algkooli direktor Malle Õiglase arvas, et väärtuskasvatuste kooli karika saamine on suur tunnustus, kuna koolis tehtav töö paistab ka teistele silma: „Me peame lugu väärtustest ja sellest, et kõik oleks koostöised ja õnnelikud. Kui see ka teistele samamoodi välja paistab, siis on see kõige parem tunnustus!”

Tartu Lotte lasteaia direktor Viive Vellemaa, keda lapsed tunnevad kui Lotte ema Annat, on väärtuskasvatuse lasteaia tiitli üle samuti väga õnnelik, kuna paari kuu pärast täitub lasteaial juba kümnes tegutsemisaasta. „Tiitli saamine on suur tunnustus kogu meeskonnale,” arvas Vellemaa, „See tähendab, et oleme kümne aasta jooksul teinud tublit tööd ja head koostööd.”

Tartu ülikooli eetikakeskuse projektijuht Nele Punnar sõnas, et tänavused konkursitööd tuginesid üha enam tõenduspõhisele lähenemisele ja olid mõtestatud. Tartu Kivilinna kooli tunnustas eetikakeskus aktiivse koolipere kaasamise, heade suhete ja meeskonnatöö väärtustamise, süsteemse ja mõtestatud eneseanalüüsi ning pikaajalise, sisuka ja tulemusliku väärtusarenduse eest, selgitas Punnar. Tänavune teine karikasaaja, Haapsalu linna algkool, pälvis tiitli koostöise ja õnneliku koolimeeskonna väärtustamise, lastevanemate aktiivse kaasamise, mitmekesise koolivälise tegevuse ning järjekindla ja eduka väärtusarenduse eest. Aasta väärtuskasvatuse lasteaiaks pärjatud Tartu lasteaed Lotte sai tunnustatud laste igakülgse märkamise, toetamise ja kaasamise, lasteaiapere heade suhete hoidmise, laste nõukogu rakendamise ning tulemusliku väärtusarenduse eest.

Süsteemse väärtuskasvatuse eest tunnustati:

hea kooli ekspert – Tartu Kristjan Jaak Petersoni gümnaasium

hea lasteaia ekspert – Rannamõisa lasteaed

hea kooli edendaja – Haapsalu linna algkool, Kilingi-Nõmme gümnaasium, Kärla põhikool, Loo keskkool, Nissi põhikool, Tartu Descartes’i kool, Tartu Kivilinna kool, Turba kool

hea lasteaia edendaja – Kohtla-Järve lasteaed Kirju-Mirju, Kõrveküla lasteaed Päikeseratas, Tartu lasteaed Lotte

hea kooli teerajaja – J. V. Veski nim Maarja põhikool, Tapa vene põhikool
Türi ühisgümnaasium, Ülenurme gümnaasium

hea lasteaia teerajaja – Haapsalu lasteaed Päikesejänku, lasteaed Neeme Mudila, Tallinna Jaan Poska lasteaed, Tallinna lasteaed Rukkirääk, Viljandi lasteaed Midrimaa, Vändra lasteaed.

Väljaantavate tiitlite ja nende statuutidega tutvu eetikaveebis.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!