Aeg on jõuluvanale kiri kirjutada!

15. dets. 2017 Raivo Juurak toimetaja - Kommenteeri artiklit

Mis oleks veel toredam, kui koos jõulutaadiga piparkooki küpsetada! Fotod: Raivo Juurak

Totaalselt uuenenud Balti jaama turg võtab vastu oma esimesi jõule, unustamata seejuures ka lapsi ja kooliõpilasi. Nii oli eelmisel pühapäeval turu teise korruse väikesel sisesillal avatud päkapiku postkontor, kus lapsed said jõuluvanale kirjutada, mis kingitusi nad ootavad.

Seal istus kogu aeg viis-kuus last ümber laua, pannes oma soove kirja ja kaunistades kirju värviliste joonistustega. Aeg-ajalt postkontorit külastanud jõulutaat uuris, kuidas lastel kirjatöö edeneb. Kui mõni väiksem soovis talle salmi ütelda, oli jõuluvana selleks kohe valmis, kuulas ära ja andis preemiaks kommigi.

Teise korruse demoköögis said lapsed lähenevate jõulude puhul piparkooke küpsetada. Koolilapsed tulid sinna iseseisvalt, väiksemad lapsed koos vanematega, märgata oli paari-kolme vanaemagi.

Kõigepealt lõigati piparkoogid taignast välja ja pandi küpsema. Seejärel joonistati piparkookidele glasuuriga mustrid peale ja valmistoodang viidi külmutuskappi, et glasuur kiiremini kivistuks.

Idee pakkuda lastele jõulude eel piparkookide küpsetamise võimalust tuli Balti jaama turu juhtkonnalt. Nad kutsusid seda läbi viima tuntud toidublogija Paula Särekanno (www.ruubik.ee). Jaanipäeval tegi Särekanno sama turu demoköögis koos huvilistega jaani- ja hiljem maasikatoite.

Paula Särekanno: „Minu spetsialiteet on toidud, mis hoiavad veresuhkru stabiilsena ja sobivad ka diabeetikutele. Näiteks piparkoogitaigna tegin ma magusaks agaavisiirupiga, mitte tavalise suhkruga. Glasuurid valmistasin küll suhkruga, kuid värvisin neid mustikapulbri ja Jaapani rohelise tee pulbriga. Seega on minu rohelises glasuuris isegi vitamiinid. Mu enda vanaema on diabeetik ja olen tema peal oma piparkooke põhjalikult katsetanud. Talle need meeldivad.”

Oma toidublogis pakub Paula Särekanno igal nädalal uusi retsepte välja, lisaks piparkookidele ka soolaste toitude ja magussöökide omi. Iga retsept läbib katsetuste perioodi. Kõige esimese variandiga on ta harva rahul, aga viies-kuues juba sobib.

Lapsed paistsid olevat piparkoogi küpsetamise päevaga väga rahul, sest nad tulid kordamööda Paula Särekannot kallistama ja talle aitäh ütlema.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!