Eesti lastekirjanduse keskus soovitab: Jõuluraamatuid

15. dets. 2017 Eesti lastekirjanduse keskus - Kommenteeri artiklit

Astrid Lindgren Rebane ja päkapikk”

Tõlkinud Kadri Okas, illustreerinud Eva Eriksson. Kõva köide, 30 lk. Kirjastus Sinisukk, 2017.

Rootsi klassiku Karl-Erik Forsslundi luuletusel põhinev Astrid Lind­greni ümberjutustus pajatab väikesest rebasest. Loomake hiilib jõuluaegu tallu, et miskit hamba alla otsida. Vaikselt-vaikselt uudistab ta laudas ja arvab, et keegi teda ei näe. Kui rebane aga kanalasse jõuab, et üks tibuke endaga kaasa viia, takistatakse teda – talupäkapikk on teda jälginud. Ta tunneb loomakesele kaasa ja lubab temaga oma putru jagada. Küll on tore, et lapsed enne pühi päkapikule pudrukausi õue jätsid!

 

Annelis Johansson Härra Viigikübar ja Thoufve loss”

Tõlkinud Allar Sooneste, illustreerinud Staffan Gnosspelius. Kõva köide, 187 lk. Kirjastus Tammerraamat, 2015.

Linna mõjukaim mees, praktilise meelega Sven Fredrik Sivertsson plaanib enne jõule lammutada iidse lossi sarnase teatrimaja. Ta tahab selle asemele ehitada linna kõrgeima hoone, et panna oma poeg Vilhelm enda üle uhkust tundma. Niipea kui mees oma plaani avalikkuse ette toob, hakkavad linnas aset leidma kummalised elektrikatkestused. Need jätavad kõik linnaelanikud pimedusse, vaid vana teatrimaja tornikambris võib näha tuld ja kummalist varju. Vilhelm otsustab välja selgitada, kuidas see võimalik on. Asja uurides saab poiss tuttavaks vana teatrimaja põliste asukatega, kes maja lammutamisest kuuldagi ei taha. Kas Vilhelmil õnnestub isa meelt muuta ja oma uute sõprade elupaik päästa?

 

Leelo Tungal „Lumemees Ludvigi õnn”

Illustreerinud Regina Lukk-Toompere. Kõva köide, 23 lk. Kirjastus Tammerraamat, 2016.

Lumemees Ludvigil on kõik, mida õnneks vaja: helge pea, toekas kere, ilus punane nina, mis tunneb pidevalt mõnusat porgandilõhna. Ka elukohale pole lumemehel midagi ette heita. Ta seisab väikese metsatuka ääres majakese lähedal, kus saab nii loomadega juttu ajada kui ka lastel silma peal hoida. Kui aga tihased pajatavad Ludvigile jõulukuusest, mida lapsed imetlevad, tekib lumemehel soov seda samuti näha. Iga päevaga hakkab igatsus üha rohkem Ludvigit närima, kuni ei anna talle enam üldse rahu.

 

 

Kadri Lepp Tüdruk, kellel oli saladus”

Illustreerinud Kadri Ilves. Kõva köide, 125 lk. Kirjastus Tänapäev, 2017.

Raamatust „Poiss, kes tahtis põgeneda” tuttav Mart, nüüd juba koolipoiss, ootab väga jõule – tulevad siis ju maasõber Siim ja teda kasvatav vanaema talle linna külla. Kui külalised kohal ja päevad põnevat tegevust täis, ei suuda Mart õhtul ärevuse pärast kuidagi uinuda. Poiss kuuleb imekauneid klaverihelisid, kuigi majas ei tohiks ühtegi klaverit olla. Äratanud sõbra, otsustavad poisid imeliste helide looja leida. Ühe saladuse lahendus viib aga teise ja palju suurema saladuseni. Poiste visasid püüdlusi kroonib lõpuks siiski edu – see toob kokku perekonna ning kõigi hinge tõelise jõulutunde.

 

Sven Nordqvist Pettsoni jõuluvanamasin”

Tõlkinud Ülle Kiivet, illustreerinud Sven Nordqvist. Kõva köide, 128 lk. Kirjastus Koolibri, 2015.

Advendiaeg on täis salapära ja müstikat. Vanamees Pettsonil ja tema vallatul kassil Findusel on käed-käpad tööd täis. Pettson on enamasti töötoas – seal ta planeerib ja meisterdab, saeb ja haamerdab. Finduselgi on oma ettevalmistused, kuid sellest hoolimata tunneb ta end päris hüljatuna. Kas tõesti on Pettsonil jõulud meelest läinud?

 

 

Marko Leino Jõululugu”

Tõlkinud Kristiina Kass. Kõva köide, 260 lk. Kirjastus Sinisukk 2015.

Kui viieaastase Nikolase vanemad ja väike õde hukkuvad paadiõnnetuses tormisel merel, tuleb poisil oma armsalt kodusaarelt lahkuda ning asuda elama Korvajõe külla. Keegi vaestest külaelanikest ei saa lubada endale poisi lapsendamist, seepärast otsustatakse, et Nikolas elab igal aastal eri perekonna juures. Nukrast ja tõrksast poisist saab ajapikku heasüdamlik ja abivalmis noormees, kes armastab üle kõige lapsi. Igal aastal ühe pere juurest lahkudes ja teise minnes teeb ta tänutäheks lastele mänguasju. Viimaks jõuab kätte aeg kolida erakust puusepa Iisakki juurde, kellel pole peret ega lapsi. Õnneks on mehel pakkuda Nikolasele midagi sellist, mida ühelgi teisel perel talle anda polnud.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!