Eesti võistkond hiilgas rahvusvahelisel loodusteaduste olümpiaadil

18. dets. 2017 Tartu ülikool - Kommenteeri artiklit

Andreas Simson, Hendrik Vija, Martin Rahe, Sofia Marlene Haug, Anna Pauliina Rumm, Daniil Vaino. Foto: Andres Ainelo

Eesti õpilased saavutasid sel aastal rahvusvahelisel noorte loodusteaduste olümpiaadil läbi aegade parima tulemuse. Kuldmedalid pälvisid Hendrik Vija Miina Härma gümnaasiumist ning Martin Rahe Tallinna reaalkoolist, kõik ülejäänud neli koondislast tõid koju hõbemedalid. 

IJSO on kuni 15-aastaste õpilaste loodusteaduste võistlus, kus teadmised pannakse proovile nii bioloogias, füüsikas kui ka keemias. Lisaks kahele teooriatööle on IJSO omapära kolmeliikmelistes võistkondades ühiselt sooritatav eksperimentaalvoor. Igast riigist võib osaleda kuni kaks kolmeliikmelist võistkonda. 3.‒12. detsembrini Hollandis Arnhemis ja Nijmegenis toimunud 14. rahvusvahelisel noorte loodusteaduste olümpiaadil (IJSO) osales 300 õpilast 48 riigist.

Tänavu jõudis võistlus esimest korda Euroopasse ning oli kujundatud keskse teema „Vesi ja jätkusuutlikkus” ümber. Teemast lähtuvalt käsitlesid ülesanded näiteks taimede kohastumusi üleujutustega hakkama saamiseks, reovee puhastamise tehnikaid ning üle kallaste tõusvate jõgede ohjeldamist. Praktilises voorus tuli võistlejatel jälgida kingloomi ning teha järeldusi nende hakkamasaamisest erineva soolsusega vees; määrata tiitrimise teel vee soolasisaldust ning püüda soolvee ja magevee piiril soolsuse erinevuse arvelt elektrienergiat toota.

Võistkonna mentori Andres Ainelo sõnul olid ülesanded hästi läbi mõeldud ning nõudsid võistlejatelt mitte ainult üksikute faktide teadmist vaid pigem head loogilise mõtlemise ning probleemilahendamise oskust. Ta lisas, et hästi oli läbi mõeldud ka vaba aja programm, mis samuti vee ümber koondatud. Õpilased külastasid reoveepuhastit ja said palju teada Hollandi veemajandusest.

Individuaalne üldvõit läks sel aastal Venemaa õpilasele, riikide koondarvestuses oli parim Taiwani delegatsioon.

Eesti võistkonda kuulusid Anna Pauliina Rumm, Tallinna reaalkooli 9. kl, Martin Rahe, Tallinna reaalkooli 9. kl, Sofia Marlene Haug, Gustav Adolfi gümnaasiumi 9. kl, Andreas Simson, Tallinna reaalkooli 10. kl, Daniil Vaino, Narva Pähklimäe gümnaasiumi 10. kl, Hendrik Vija, Miina Härma gümnaasiumi 10. kl.

Eesti õpilasi saatsid juhendajatena Tartu ülikooli doktorandid Andres Ainelo ja Jörgen Metsik ning nooremteadur Andreas Valdmann.

Eesti õpilaste lähetamist rahvusvahelistele võistlustele rahastab haridus- ja teadusministeerium ning korraldab Tartu ülikooli teaduskool.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!