Eriprogrammi „Kirjandus kinos” 13. hooaeg Artise kinos

1. dets. 2017 Kino Artis - Kommenteeri artiklit

Detsembrikuu film on Venemaa hinnatud režissööri Andrei Kontšalovski 1970. aastal valminud Anton Tšehhovi näidendi „Onu Vanja” ekraniseering. Ootame seansile koolide gümnaasiumiastme õpilasi, kellele võiks Anton Tšehhovi looming huvi pakkuda ning tõlgendamine jõukohane olla. Film linastub vene keeles eestikeelsete subtiitritega. Eriseanss Artises algab esmaspäeval, 11. detsembril kell 14.

Sel aastal täitub 120 aastat näidendi „Onu Vanja” ilmumisest ning tähistamaks seda sündmust on maailmakino klassikaks saanud film suurel kinoekraanil. Film annab suurepärase võimaluse tutvuda nii Anton Tšehhovi näidendi kui ka Andrei Kontšalovski tõlgendusega sellest. Filmi peaosades on hinnatud näitlejad Innokenti Smoktunovski, Iirina Kupšenko, Sergei Bondartšuk jt.

Koostöös Eesti tuntud literaadi Jelena Skulskajaga valmivad just selle eriseansi jaoks lisamaterjalid eesti ja vene keeles, mida õpetajad saavad koolitunnis kasutada näidendi ning filmi „Onu Vanja” käsitlemiseks.

Jelena Skulskaja peatselt ilmuv raamat „Armastus vene kirjanduses”, mis koosneb 24 esseest, lahkab armastuse olemust vene kirjanike loomingus, õigemini küll otsib seda läbi kogu kirjandusloo 19. sajandist tänapäevani. Raamatu üks peatükk on pühendatud armastuse teemale Anton Tšehhovi loomingus. Jelena Skulskaja mõtiskleb, miks vene klassikud armastust tihtilugu vältisid, sellest kirjutada ei tihanud või selles vähemalt kahtlesid. Ning kust pärineb mõtteuid, et igasugune looming peab keema kannatuses, mitte armastuses.

Tšehhovi loomingus elavad paljud kangelased „viimast korda”. Aga meie, lugejad, kes me ei ole ennastohverdava, hukutava, pöördumatu ja kannatliku argiarmastuse jaoks sisemiselt sugugi mitte alati valmis, toetume kergendustundega Tšehhovi najale, kes ei osanud ise armastada ja annab andeks ka meile. Kuid geenius on inimesest kõrgemal ning me usume, et tema näidendid kõnelevad armastusest, ja mis kõige peamine – me armastame autorit piiritult.” /Jelena Skulskaja/


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!