Joome Eesti rikkaks?

15. dets. 2017 Raivo Juurak toimetaja - Kommenteeri artiklit

Raivo Juurak.

Üllatav, missuguse kirega võideldakse praegu Eestis alkoholi hinna tõusu vastu. Iga koolilapski teab juba, et õllepudeli hinna tõus mõne sendi võrra „nuumab Lätit”, „suretab välja Lõuna-Eesti väikepoed”, „seab vaesemad pered täbarasse olukorda”, „tekitab riigieelarvesse augu” jne.

Koolis räägime õpilasele, et alkohol on kahjulik ja sellest tuleb hoida nii kaugele kui võimalik. Väljaspool kooli kuulevad aga needsamad lapsed, et alkohol täidab riigikassat ning peab olema võimalikult lähedal ja odav. Koolis kuulevad nad, et alkoholi tarbimine deformeerib isiksust, väljaspool kooli aga on joomine justkui inimõigus ja kristlik traditsioon ning täidab riigikassat – teeb meid rikkaks. Kas järgmise etapina teeme koolimajade läheduses olnud viinakioskid uuesti lahti ja õpetama lapsed varakult viina jooma ja sel viisil riigikassat täitma?

Kõige rohkem kumab läbi, et joomine on riigile kasulik. Kui ei jooda, siis riigi tulud vähenevad. Ütleksin, et las vähenevad! Mida kallim alkohol on ja mida kaugemalt peab seda toomas käima, seda parem. Soome vodkaturistid veavad alkoholi Eestist ja Soome valitsus ei ole hakanud sellepärast aktsiise ja hindasid langetama. Soomlased teavad, et alkohol lõhub perekondi, toob kaasa kuluka alkoholismiravi, lühendab inimese eluiga ja laostab rahvast moraalselt. See kahju on palju suurem kui mõni miljon vähem riigieelarves.

Teine levinud argument alkoholi kaitseks on, et alkoholiaktsiisi tõus on kasulik Lätile, sest inimesed toovad nüüd õlut ja viina piirilinnast Valkast ning aktsiis ja muud müügimaksud lähevad niimoodi Lätile.

Käisin eelmisel suvel Valkas ja nägin seal ka endist Eesti-Läti piiripunkti, mis on ehitatud ümber viinapoeks Alko 1000. Rahvas tungles selle ümber tõesti palju, justkui oleks uuesti piiri peal passe hakatud kontrollima. Aga kas sealt viina ostes nuumame me saldejumse, nagu sotsiaalmeedias kirjutatakse? Ei nuuma, sest Alko 1000 kuulub eestlastele. Müügimaksud lähevad Lätile, kuid kasum tuleb Eestisse.

Suitsetamine ja sigaretireklaam on Eestis keelatud ja keegi ei protesti. Miks? Sest Eestis tubakas ei kasva ja tubakatööstust meil pole. Seevastu alkoholitööstusele vajalikud taimed meil kasvavad ja ilmselt on see peamine põhjus, miks Eestis on täiesti võimatu alkoholireklaami ära keelata ja miks alkoholiaktsiisi tõstmist võrreldakse riigireetmisega.

Kes tahab päriselt Lätit toetada, see ostku viina asemel parem Air Balticu lennupileteid ja Läti pehmet mööblit, käigu Lido restoranis ning maiustagu Karumsi kohukeste ja Laima šokolaadiga.

Toredat lähenevat jõulu!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!