Tartu Maarjamõisa lasteaia jõulukuu päevik

13. dets. 2017 Viivi Rae ja Elo Feigenbaum Tartu Maarjamõisa lasteaia Tibu rühma vanemõpetaja ja Mesimummi rühma õpetaja - Kommenteeri artiklit

1. detsember, reede – „Voldin, liimin, kleebin”

Kõigi rühmade õpetajatel ja lastel on käed-jalad tööd täis, käib usin aknakaunistuste meisterdamine. Juba traditsiooniks saanud tava kaunistada meie lasteaia aknad nõuab igal aastal pisut mõttetööd. Seekord otsustasime punaste lehvikute ja kellukate kasuks. Õhtuks ehib lasteaia aknaid pilkupüüdev kellukate rivi.

4. detsember, esmaspäev – „Esimese advendiküünla süütamine”

Hommik üllatas meid valge lumevaibaga. Päkapikumütsid peas ja kellukad käes helisemas, kogunesime ühtse perena õue meie vastvalminud laululava ette. Ja oh imet, esimest advendiküünalt olid süütama tulnud peapäkapikk Kai koos kahe abipäkapiku Signe ja Reedaga, kes muul ajal juhivad meie õppetegevust ja majandamist. Lapsed said ehtida kuuske, lüüa tantsu ja laulda. Loodame nii väga, et sel lumisel detsembripäeval sai alguse üks südantsoojendav jõulutraditsioon.

5. detsember, teisipäev – „Meil on päkapikud käinud …”

Mesimummi rühma lapsed kiirustavad lasteaeda, sest ammuse traditsiooni kohaselt ehib rühma seina pikk sokirivi. Millega päkapikud lapsi täna on üllatanud, on hommiku kõige kuumem arutlusteema. Õnneks on kõik olnud head lapsed ja saanud päkapikult väikese kingituse.

 

 

 

 

6. detsember, kolmapäev – piparkooginäitus „EV 100”

Lasteaia fuajees on avatud piparkooginäitus, mis on pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünniaastapäevale. Näitusel on nii ehedast taignast valmistatud piparkooke kui ka plastiliinist ja savist voolitud ning muudest kunstitegevuste materjalidest sinimustvalge kaunistusega meistriteoseid. Silmailu ja avastamisrõõmu jagub nii suurtele kui ka väikestele.

 

 

 

 

7. detsember, neljapäev – „Tere tulemast Päkapikumaale”

Taas kord oli Mesimummi rühma lastel põhjust lasteaeda kiirustada. Ees ootas Tartu spordimuuseumis avatud Päkapikumaa külastus. Maad kattis endiselt valge lumevaip ja taevast langevad lumeräitsakad tegid laste meele eriti rõõmsaks. Päkapikumaa juhtivpäkapikud tutvustasid lastele päkapikkude sünnilugusid ja elukorraldust. Lõpetuseks sai iga laps meisterdada endale uhke taskupäkapiku. Läbi tiheda lumesaju rühkisime lõbusas tujus Raekoja platsile, kus heitsime pilgu peale meie kodulinna kaunile jõulukuusele.

 

 

 

 8. detsember, reede – „Käib töö ja lõbu koos”

Sarnaselt lastega on elevil ka õpetajad, sest ka nemad ootavad päkapikke ja on üles riputanud  uhke sokirea. Pigem on küll tegu suure sokinäitusega, kust usinamad käsitöömeistrid saavad ideid ammutada. Loomulikult on ka päkapikud sokke märganud ja aeg-ajalt võib leida soki seest üllatusi.

 

 

 

 

 11. detsember, esmaspäev – „Teise advendiküünla süütamine”

Teise advendiküünla süütamiseks kogunesime lasteaia saali, mida kaunistas ehetes jõulukuusk. Alustuseks süütasid meile juba tuttavad päkapikud teise advendiküünla. Edasi esitasid Sinilinnu rühma lapsed jõulunäidendi „Metsarahva jõuluõhtu”. Lastele tuletati meelde, kui tähtis on üksteisest hoolida.

 12. detsember, teisipäev – „Toome tuppa jõulukuuse”

Tänasest on lasteaia koridorid kuuselõhnalised. Rühmadesse astudes võib lapsed ja õpetajad leida koos kuuske ehtimas. Eelnevalt on kuusele riputamiseks meisterdatud eri materjalist kuuseehteid. Iga päevaga jõuavad jõulud lähemale ja laste ootusärevus kasvab. Üha tihedamini küsivad lapsed: „Millal tuleb jõuluvana?”

13. detsember, kolmapäev – „Me kolmekesi tuleme …”

Lisaks kuuselõhnale on õhk täidetud vürtsika piparkoogiaroomiga. Söögitoas käib usin askeldamine. Lapsed on meisterdanud piparkoogitaignast erikujulisi piparkooke. Õpetajad on need ahju pistnud ja koos oodatakse nende küpsemist. Laual on reas kollased, roosad ja rohelised glasuurid. Väikesed sõrmed lausa sügelevad, et saaks piparkooke kaunistada. Töö käigus võib tihti juhtuda, et glasuuriotsik kogemata kombel suhu satub.

 14. detsember, neljapäev – „Oh seda pidu-pillekaari!”

Õpetajad on usinalt jõuludeks valmistunud, lastega on meisterdatud, näidendit lavastatud, jõulumaal käidud ja jõulusalme õpitud, lisaks igapäevane õppetegevus. Nüüd on aeg isekeskis aeg maha võtta ja ühise laua taga aasta kokku võtta.

15. detsember, reede – „Jõuluvana tore mees, kellel valge habe ees”

Reedest algab jõulupidude aeg. Nüüd võib igal õhtupoolikul kokku juhtuda jõuluvanaga, kes on suure kingikotiga teel saalis toimuvale jõulupeole. Esimestena saavad jõuluvanalt kingikoti Puhhi ja Linnupoegade rühma lapsed. On ka neid rühmi, kes on otsustanud ise jõuluvana juurde minna. Näiteks Päikesejänku rühma lapsed peavad koos vanemate ja õpetajatega jõulupidu Linnakodaniku muuseumis.

18. detsember, esmaspäev – „Süütame kolmanda advendiküünla”

Kolmanda advendiküünla süütamist tähistame taas üheskoos saalis. Tähekese rühma lapsed on usinalt harjutanud ja esinevad nüüd näidendiga „Kaksteist kuud”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19. detsember, teisipäev ‒ „Inglid valvaku te üle”

Õhtuvaikuses, hommikukajas, jõuluingel käib igas majas. Rahu, rõõmu ja armastust toob, jõuluvalgust me hinge toob.”

Koridoriseina on inglitega kaunistanud Lepatriinu rühma lapsed õpetaja Eena juhendamisel. Jõuluinglid valvavad me üle terve pika päeva, võtavad meid hommikul lasteaeda tulles vastu ja saadavad õhtul koju.

20. detsember, kolmapäev –„Teatriime”

Jõulukuu sündmuste hulka kuulub paljudel rühmadel ka teatriskäik. Mõmmiku rühma lapsi ootab ees Tartu Uue teatri külastus, kus üheskoos vaadatakse lavastust „Lumeilm”. Selle inspiratsiooniks on mälestused lapsepõlve lumeilmadest, muinasjutud, talvelaulud ja paberi lõputud võimalused.

21. detsember, neljapäev ‒ „Muinasjutuhommik”

Tibu rühm korraldab juba traditsiooniks saanud muinasjutuhommiku. Üheskoos loetakse Hille Karmi kogupereraamatut „Joosep läheb jõuluvanale külla”. Lasteni jõuab sõnum, et jõulud on ennekõike jõululapse ja valguse sünni aeg.

22. detsember, reede – „Tiliseb, tiliseb aisakell”

Advendiaeg lasteaias saab läbi, ees ootavad jõulupühad. Just nüüd on paras aeg kuulata juba armsaks saanud jõululaule, võtta sõbral käest ja laulda üheskoos.

 

Küünlasära kodudesse ja jõulusoojust südamesse!


Päevikus kajastatud sündmused on toimunud või toimumas Tartu Maarjamõisa lasteaias selle aasta detsembris.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!