President Kaljulaid: eestlaste maavara asub kahe kõrva vahel

15. dets. 2017 Vabariigi Presidendi Kantselei - Kommenteeri artiklit

„Tänased laureaadid näitavad taas kord, et Eestis on võimalik saada head haridust igas Eesti paigas ‒ nii Võrus, Tallinnas, Tartus kui Palal. Eestlaste maavara asub kahe kõrva vahel, mistõttu peame kõikjal hoidma ja arendama oma ühtluskooli,” ütles president Kersti Kaljulaid eile Kadriorus vabariigi presidendi kultuurirahastu 2017. aasta noore haridustegelase preemiaid ja reaalteaduste eripreemiat üle andes.

2017. aasta noore haridustegelase preemiad said Tartu Annelinna gümnaasiumi matemaatikaõpetaja Maksim Ivanov, Anna Haava nimelise Pala kooli direktor Grete-Stina Haaristo ja Võru gümnaasiumi direktor Karmo Kurvits. Reaalteaduste eripreemia pälvis Tallinna reaalkooli keemiaõpetaja ja õppealajuhataja Martin Saar.

„Väike rahvas peab tihti tegutsema mitme eest. Vaadates teie rolle õpetaja, koolijuhi, huvijuhi, isegi uue kooli rajajana, on selge, et ka teie panustate Eesti haridusellu mitme eest,” lausus president Kaljulaid.

Laureaatide nimel kõnelenud Martin Saar ütles, et eestlased on hariduse usku rahvas. „Eestlaste usk haridusse tuleb meie kodudest, meie lähedastelt ja õpetajatelt. Tahan jagada meile osutatud tunnustust ka nendega ja ka meie õpilastega,” ütles Martin Saar.

Noore haridustegelase preemiaid rahastab Danske Bank ning nende suurus oli kõikide laureaatide puhul 4000 eurot.

Reaalteaduste eripreemiat rahastab Skype Eesti ja selle suurus on 4000 eurot.

 


 

Maksim Ivanov on Tartu Annelinna gümnaasiumi matemaatikaõpetaja, kes õpetab keelekümbluse põhimõtteid kasutades.  Maksim Ivanov on ka Tartu ülikooli teaduskooli matemaatikaõppe peaspetsialist, innukas reaalteaduste õpetamise metoodika uuendaja, sh digitehnoloogia kasutamisel õppetöös. Tema loodud õppevahendeid on auhinnatud Tiigrihüppe ja HITSA konkurssidel. Maksim Ivanov teeb teaduskooli kaudu koostööd paljude koolidega, tema õppurid on edukalt esinenud rahvusvahelistel olümpiaadidel.

Grete-Stina Haaristo on Anna Haava nim Pala kooli direktor ja õpetaja. Ta on lõpetanud Tartu ülikooli bioloogia erialal. Pärast ülikooli õpingute lõppu liitus Grete-Stina Haaristo  „Noored kooli” programmi 9. lennuga ning suundus 2015. aasta sügisel õpetajaks Pala kooli. Grete-Stina õpetas loodusaineid ja informaatikat ning oli ka klassijuhataja. Mitmekülgse ja tööka inimese ning oskusliku noorte kaasajana oli Grete-Stina Haaristo ka kooli huvijuht ning Pala valla noortekeskuse juht. Alates 2017. aasta sügisest sai Grete-Stina Haaristost Pala kooli direktor ning ta on praegu Eesti noorim koolijuht. Ta on koolis algatanud mitmeid uuenduslikke ettevõtmisi (koostöö Nutilaboriga jms) ning  innustanud koostööd nii õpilaste kui ka lapsevanematega.

Karmo Kurvits  on Võru gümnaasiumi direktor ja õpetaja.  Ta on lõpetanud Tartu ülikooli, kus omandas sotsiaalteaduste magistrikraadi. Õpetajatööd alustas Karmo Kurvits 22-aastaselt Tartu kunstigümnaasiumis, viis aastat hiljem sai ta Võru riigigümnaasiumi asutamise võtmeisikuks. Kooli loojana on Karmo Kurvits  olnud visionäär ja eeskuju, teinud mõtestatud valikuid, lähtudes kooli asukohast, kogukonnast ja selle eluolust. Ettevõtlusõpetajana on ta juhendanud umbes 50 õpilasfirmat, kellest üks tuntumaid on puidust käekellade tootja Wooch.

Martin Saar töötab Tallinna reaalkoolis keemiaõpetaja ja õppealajuhatajana.  Ta on oma töös paistnud silma väga võimeka ja mitmekülgse õpetajana: ta on juhendanud õpilasi, kes on saavutanud silmapaistvad kohti üleriigilistel ja rahvusvahelistel olümpiaadidel, koostanud ja toimetanud metoodilisi materjale, algatanud ja rakendanud uuendusi õpetamises, jagades seda kogemust ka paljude kolleegidega. Ta on koolitanud kolleege IKT-vahendite (digitaalsed andmekogujad, andmeanalüüs, struktuurivalemite kujutamine) kasutamisel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!