600 miljonit aastat 45 minuti jooksul

19. jaan. 2018 Eesti Loodusmuuseum - Kommenteeri artiklit

Kas tahaksid kohtuda tarmukate trilobiitide ja hiiglaslike merikiskjate, meriskorpionite ning nautiloididega? Foto: Kätlyn Metsmaa

 

Eesti Loodusmuuseum kutsub lasteaiarühmasid ja kooligruppe rännakule ürgmere põhja – näitus ja virtuaalreaalsuse film „Müstiline ürgmeri” koos spetsiaalsete haridusprogrammidega kutsuvad avastama kuni 2018. aasta septembri lõpuni.

Loodusmuuseumi näitus „Müstiline ürgmeri” tutvustab Eesti geoloogilist ajalugu: kus ja kuidas on tänane Eesti ala sadade miljonite aastate jooksul asunud ning millised taimed ja loomad on siin elanud. Lisaks võimalusele külastada näitust omal käel või koos (audio)giidiga on muuseumi pedagoogid koostöös geoloogidega näituse tarbeks loonud mitmekülgseid haridusprogramme, mis on mõeldud kõigile vanuserühmadele, alates lasteaialastest kuni gümnaasiumi lõpuklassi õpilasteni välja.

Millest täpsemalt muuseumitund räägib? Tunni täpne sisu sõltub vanuseastmest ning soovi korral on võimalik tunnis keskenduda mõnele kindlale teemale, nagu näiteks kliima ja keskkonnamuutused, kuidas kliima mõjutab evolutsiooni ja vastupidi või kivististe tekkimine.

Kõige ulatuslikuma ülevaate saab aga „Müstilise ürgmere” tunnis, valides programmi selgrooks ajarännaku, mille käigus läbitakse kõik geoloogilised ajaperioodid, räägitakse ammu välja surnud organismidest ja evolutsioonist ning saadakse vastus küsimusele, kuidas on võimalik, et Eesti ala on kunagi katnud troopiline meri ja siin on kasvanud korallid. Puudutamata ei jää ka põnev küsimus, kas Eesti alal on kunagi elanud dinosaurused.

Kogu uus ja huvitav muuseumitunnis kuuldu on võimalik kinnistada ning endale veelgi enam visuaalselt arusaadavamaks teha 360-kraadise animatsiooni vaatamisega. Iga muuseumitundi tulnu saab pähe panna virtuaalreaalsuse peakomplekti, mis viib vaataja virtuaalreaalselt merepõhja, kus askeldavad ürgsed mereelukad. Filmis saab näha, milline nägi Eesti ala välja 600 miljonit aastat tagasi pärast Maa ajaloo kõige pikemat jääaega, saab rännata aega, mil maailma valitsesid hiidroomajad, ning kogeda viimast jääaega, mille tagajärjel tekkis Maa geoloogiliselt noorim meri, Läänemeri.

Nii „Müstilise ürgmere” haridusprogrammi kui ka teiste geoloogiat avavate haridusprogrammide kohta saab lähemalt uurida loodusmuuseumi kodulehelt. Ootame teid uurima ja avastama!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!