Asendame tuupimise kogemustega

19. jaan. 2018 Maria Usk NUKU muuseumi juhataja - Kommenteeri artiklit

Lapsed neelavad teadmisi eelkõige kogemustest. Foto: Jaana Süld

Maailma sündides saab inimene enne selgeks praktilise tegevuse ning alles seejärel hakkab vastuseid otsima teoreetiliste käsitluste kaudu. Miks uskuda siis tuupimisse, kui lapsed neelavad teadmisi eelkõige kogemustest?

Asendame maksimalismitaotluse süvenemisoskuse õpetamisega. Õige ja vale skaala juurdub meie kultuuriruumis muude mõjutajate kõrval ka hindamissüsteemi kaudu. Me kasvatame lastes selle abil täiuslikkuse ihalust. Meie õhutamisel tundub maksimaalne tulemus lastele nii kättesaadav, et enne ei peatuta, kui tulemus käes – aga maksimalisti maksimalism ületab paraku maksimumi ning viib inimese paljudel juhtudel vaimse kokkukukkumiseni. Miks mitte anda tulemuse suunas kihutamise asemel aega süvenemiseks?

Usaldame nii matemaatikat kui ka muusikat. Kelleks saada? Milline aine valida? Kumb on olulisem, kas matemaatika või muusika? Nendele küsimustele vastates vaatame sageli pigem valitavate ainete kui inimese otsa, kelle kasuks me valikut teeme. Tore oleks proovida mõlemat ning seejärel avastada huvi. Mida varem avastame, mis just selle inimese südame hõiskama paneb, seda suurem on tema motivatsioon õppida.

Asendame vastuste kultuse küsimustetulvaga. Ükskõik, kui palju me ka selgeks saame ja õpime, on sellel kaalu vaid siis, kui oskame omandatuga midagi peale hakata. Kui miski äratab meie huvi ja me võtame aega süveneda, tekib enamasti ka küsimusi. Küsimuste tekkimine on parim tunnistus arenguprotsessis olemisest. Mida fantaasiarikkamad on küsimused, seda põnevam on õppimise protsess. Huvitav seiklus jääb meelde.

 

NUKU koolitunnid

NUKU koolitunnid on teatri keskkonnas korraldatavad tunnid, kus praktiliste harjutuste käigus selgub, et elu on homogeenne tervik. Iga osaleja saab ise katsetada, koos kaaslastega luua ja küsimusi esitada. NUKU lõimtunnid on koostatud õpilastele 1.–12. klassini. Tundide loetelu koos tunnis käsitletavate teemade märksõnadega on järgmine.

Füüsika ja unistamise tund. Universum. Planeedid. Tähistaevas. Müüdid. Varjuteater.

Matemaatika ja loomise tund. Pindala-, pinna- ja ruumalaühikud. Eelarve. Rekvisiidid. Makett.

Keemia ja kirjanduse tund. Katsed. Materjal. Sündmus. Muinasjutt. V. Proppi muinasjututeooria.

Muusika ja kunstide tund. Vaimne sügavus. Kujutav kunst. Arhitektuur. Muusika. Draamaõpetus.

Ajaloo ja ühiskonnaõpetuse tund. Eesti Vabariigi loomisaeg. Nõukogude aeg. Kaasaeg. Objektiteater.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!