Draamafilm „Ära lase mul minna”

19. jaan. 2018 Triin Rohusaar „Kirjandus kinos” projektijuht - Kommenteeri artiklit

Kaader filmist „Ära lase mul minna”, režissöör Mark Romanek.

 

Selle hooaja programmi „Kirjandus kinos” paneb lukku esmaspäeval, 29. jaanuaril kell 14 kinos Artis eriseansil linastuv ulmesugemetega draamafilm „Ära lase mul minna” („Never Let Me Go”). Linalugu põhineb 2017. aastal Nobeli kirjandusauhinnaga pärjatud jaapani päritolu Briti autori Kazuo Ishiguro samanimelisel teosel ja Alex Garlandi stsenaariumil. Film on valminud Suurbritannia ja Ameerika Ühendriikide koostöös ning selle on lavastanud režissöör Mark Romanek.

Seekordne teos läheb klassikalise kohustusliku kirjanduse nimekirja raamidest veidi välja, aga sobib kindlasti vabatahtliku valikkirjanduse alla, sest kirjanik Ishiguro väärib noorte tähelepanu ning teos on peatselt iseseisvasse ellu astuvatele keskkooliealistele kui loodud – lugu käsitleb inimlikkuse, sõpruse ja armastuse otsingute teemat ning tasapidi üleskeriv ulmeelement lisab salapärast põnevust. Mõningate julgete stseenide tõttu pole film soovitatav alla 14-aastastele.

Film esilinastus Pimedate Ööde filmifestival 2010. aastal ja tol perioodil osutusid seansid väga menukaks. Mis on ka mõistetav, sest juba ainuüksi peaosaliste nimed toovad publiku saali. Kesksetes rollides teevad suurepärased tööd briti tippnäitlejad Carey Mulligan, Andrew Garfield ja Keira Knightley.

See ei ole film inimestele, kes kipuvad kannatama liigse kärsituse all. Sellel filmil on oma vaikne tempo. Sellele filmile on vaja anda aega, et see saaks sulle naha alla pugeda ja siis seal sinu siseorganeid vaikselt närima hakata. Neid samu organeid, mis selles loos on nii tähtsal kohal …” / Timo Diener, PÖFF 2010 /

Koostöös raamatupoega Rahva Raamat loosime enne kinoseanssi välja ka just selle, mõnede arvates Kazuo Ishiguru, ühe parima raamatu.

Kohtumiseni kinos Artis jaanuari lõpus ning loodetavasti juba uuesti sügisel 2018. Ideed ja ettepanekud programmi „Kirjandus kinos” kohta on oodatud e-aadressil triin@kino.ee.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!