Eesti Ajaloomuuseumi Maarjamäe loss avaneb taas

19. jaan. 2018 Kristi Paatsi Eesti Ajaloomuuseumi pedagoog - Kommenteeri artiklit

 

Eesti Ajaloomuuseumi Maarjamäe loss avab Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks uksed elamusliku ajalookeskusena.

Ajalooline loss renoveeritakse, värske ilme saab vana suvesaal ning kohvik, avatakse suurnäitus „Minu vaba riik”. Ajaloo ilu, sellest kantud elamuslikkus, haruldased esemed ja atraktiivne kujundus kutsuvad kõiki osa saama. Läbi saja aasta kulgev näitus toob meid tänasesse päeva, võimaldades osaleda ja arutleda nii mineviku kui ka tuleviku üle. Lapsed saavad oma riigi üles ehitada mängulises Laste Vabariigis.

Eesti Ajaloomuuseumi näituse „Minu vaba riik” keskmes on mõistagi meie inimesed. Omariikluse sünd ja kogu meie riigi lugu on seotud paljude inimestega, nende mõtete ja tegudega. Arutleme üheskoos, kas sada aastat on ühele riigile palju või vähe, kuidas kaasaegsed reageerisid murrangulistele sündmustele ja mida arvasid nad tollasest eluolust ning juhtfiguuridest. Iseolemise tee pole olnud alati sirgjooneline ja kerge ning mõnikord ei olegi see lähtunud ainult meie valikutest.

Näitus kõneleb olulistest poliitilistest sündmustest, argipäevast Eesti Vabariigis ning ka meie enda muutumisest. Saame teada, kuivõrd on Eesti inimeste füüsiline vorm sajandi jooksul muutunud, mida ja keda me usume, kes elavad meie kõrval, millised ametid-elualad on au sees. Näitus on interaktiivne ja mänguline, kuid näha saab ka unikaalseid esemeid. Kutsume kõiki appi, et lisada näitusele toredaid mälestusi, fotomaterjali ja muidugi esemeid. See on ju meie lugu!

Laste Vabariigis on võimalik mängu kaudu õppida tundma riigile oluliste sümbolite, atribuutide, võimukandjate jt lugu ning rolli. Lisaks riigile on oluline mõista üksikisiku kohustusi, õigusi ja keelde suuremas süsteemis. Võttes Eesti ühiskonna aluseks, on loodud fantaasiarikkad eksponaadid, mis räägivad demokraatliku riigi korraldusest ja toimimisest.

Laste Vabariigi õpikeskkond oma metoodiliste vahenditega on uuenduslik, olles suunatud 5–12-aastastele. Lähtudes sihtgrupist, on enamik atraktsioone käed-külge- (hands-on) lahenduste põhised. Laste Vabariigi näol on loodud ühtaegu nii hariv kui ka mänguline keskkond, mis võimaldab toredaid elamusi.

Sarnaselt ajaloomuuseumi Suurgildi hoone ning filmimuuseumiga leiab põnevaid ja õppekavast lähtuvaid haridusprogramme ka Maarjamäe lossis, seda alates märtsist 2018. Laste Vabariigi tunnis „Mina ja minu unistuste riik” uurime ühiselt, kuidas üks riik toimib ja töötab, ning mõtiskleme, millises riigis võiks olla vahva elada. Kõik väikesed ja suured Laste Vabariigi külalised saavad tunnis „Valime Laste Vabariigile presidenti” osaleda riigipea valimistel, tutvuda Laste Vabariigi tööga ning ühes Laste Vabariigis elavate „lapslastega” endale ka riigijuhid valida.

Meie saja aasta lugu saab avastada põnevas programmis „100 sõlme Eesti ajaloost”, väiksemad lapsed võivad tutvuda Eesti laste lugudega muuseumitunnis „Lapse elu läbi 100 aasta” (sh mängida mänge, mida mängisid meie vanaemad ja vanavanaemad). Kevadest võimaldame rikastada ajalootunde kitsamaid teemasid katvate haridusprogrammidega alates Eesti Vabadussõjast kuni Eesti taasiseseisvumiseni.

Eesti Ajaloomuuseumi kõik haridusprogrammid leiad www.ajaloomuuseum.ee/.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!