Muuseumiharidusest Haapsalus ja Läänemaal

19. jaan. 2018 Karin Mägi Haapsalu ja Läänemaa muuseumide pedagoog - Kommenteeri artiklit

Palivere kooli lapsed Ants Laikmaa muuseumis. Foto: Karin Mägi

 

Et muuseumi saab tulla kogu klassiga õppima, teavad paljud, aga milliseid võimalusi pakuvad Haapsalu ja Läänemaa muuseumid veel?

Muuseumi tööle tulles oli mu soov tihendada muuseumi ja koolide koostööd. On hea meel, et see saab teoks. Eriti rõõmustav on Läänemaa ühisgümnaasiumi ja Kullamaa keskkooli õpetajate toetus muuseumi tegemistele. Nimelt sündis kohtumisest õpetajatega idee korraldada koolinoorte ajalookonverents. Noored näevad oma uurimistöödega tõsist vaeva ja konverents on suurepärane võimalus neid tehtud pingutuse eest tunnustada. Esimesel Lääne-Eesti koolinoorte ajalookonverentsil olid esindatud LÜG-i ja Kullamaa noored, järgmisel õppeaastal ootame ka teisi lähikonna koole kaasa lööma.

Teine suur üleläänemaaline noortele suunatud ettevõtmine, muuseumi ajalooring, millega alustasime septembris, on algusest peale olnud keerulise probleemi ees – kuidas võimaldada väljaspool Haapsalut elavatel noortel ringist osa saada. Kehv bussiühendus maakohtade ja Haapsalu vahel on tõsine probleem, millele otsime koos Lääne-Nigula vallaga lahendust. Idee sünnist alates on Kullamaa kool kaasa mõelnud ja tulnud vastu oma õpilaste soovile üle nädala kolmapäeviti Haapsalus ajalooringis käia.

Haapsalu raekojas avatava näituse „1982” loomisel kutsusime koolinoori kaasa lööma konkursil. Noorte ülesanne oli leida kodust kaheksakümnendatest aastatest pärit esemeid ning uurida oma vanematelt nende esemete ajaloo kohta. Näitusel kaasalöömise üks peamine eesmärk oli panna noori oma vanemate lapsepõlve kohta küsima. Pakkusime koolidele välja ka ajastut tutvustava muuseumitunni, milles mängisime koolis eseme kirjeldamise läbi. Muuseumitund oli konkursil osalemise oluline tegur. Kodudest leitud ja kirjeldatud esemetest avame 15. jaanuaril oma kodulehel veebinäituse ning valime esemed näitusel eksponeerimiseks.

Lisaks tavapärastele programmidele toimub 3. veebruaril talveõhtu eriprogramm: kummituste tirriteerimine, tembutamine ja figureerimine Haapsalu raekojas ja Iloni imedemaal. Linnuse suures õues korraldame keskaegse vastlakarnevali. Laikmaa kodu-ateljees alustame loominguliste kohtumiste sarjaga, kus kasutame kunstniku kodu omapärast arhitektuuri ning atmosfääri loovate mõtete ja ideede lennutamiseks.

Haapsalu ja Läänemaa muuseumid on alati uutele ideedele avatud ja ootavad teid külla!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!