Muuseumirotid: Eelmise aasta parima püsinäituse korraldas Eesti teatri- ja muusikamuuseum

19. jaan. 2018 Eve Rand kultuuriministeeriumi kommunikatsiooniosakonna peaspetsialist - Kommenteeri artiklit

Rahvarõivanäitus ERM-is. Foto: Berta Vosman

Kultuuriministeeriumi juures tegutsev muuseuminõukogu kuulutas täna, 19. jaanuaril Kumu kunstimuuseumis toimunud Eesti muuseumide aastaauhindade galal välja Muuseumiroti võitjad kümnes kategoorias. Parima püsinäituse tiitli ja suure Muuseumiroti sai Eesti teatri- ja muusikamuuseum näituse „Lood ja laulud” eest.

Kultuuriminister Indrek Saare sõnade kohaselt on muuseumidel käesoleval Euroopa kultuuripärandi aastal täita tähtis roll. „Muuseumide aastaauhinnad näitavad taas kord säravat kvaliteeti ja on elav tõestus sellest, et kultuuripärand on jätkusuutlik. Hea muuseumi taga seisab aga kogukond ‒ tänu teile ja teie jaoks muuseume arendataksegi. Hea meelega annaksin täna mõne Muuseumiroti ka teile,” ütles minister Indrek Saar muuseumikogukondi tunnustades.

Sellel aastal laekus konkursile üle 80 taotlust, millest konkursi hindamiskomisjoni otsusel pääsesid nominentide hulka 30 projekti. Nende hulgast valisid komisjonid omakorda välja kümme laureaati. Eripreemia andis juba seitsmendat korda välja ka Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS).

Muuseumide aastaauhindade 2017 laureaadid

Parim püsinäitus on  Eesti teatri- ja muusikamuuseumi näitus „Lood ja laulud”.

2017. aasta parima näituse tiitli sai Eesti Rahva Muuseumi näitus „Rahvarõivas on norm”.

Konserveerimistöö auhinna pälvisid Merily Paomets ja Sirje Säär Eesti kunstimuuseumist Tõenäoliselt 1760-ndate lõpust pärineva ovaalse pärgamendil pastellmaali „Tütarlaps koeraga” ja teose raami konserveerimise eest.

2017. aasta parima muuseumikogu arendaja tiitli said Jaanika Anderson ja Ester Oras Tartu ülikooli muuseumi projekti „Muumiate interdistsiplinaarsed uuringud ja tulemuste tutvustamine erinevatele sihtgruppidele” eest.

Parimaks muinsuskaitsjaks muuseumis tunnistati Aune Mark Eesti vabaõhumuuseumist seminarisarja eest spetsialistidele: vana maja materjalidest, konstruktsioonist ja sõlmedest.

Aasta muuseumihariduse edendajad on Toomas Koitmäe, Siim Randoja ja Luize-Ingrid Klimova Eesti Spordi- ja olümpiamuuseumist interaktiivsete õppematerjalide „Kõik liikuma!” eest.

Parima teadustrükise 2017. aastal koostas Oliver Orro. Selleks on „Kopli sonaat. Vene-Balti laevatehas”.

Parima teadusürituse korraldas Tartu ülikooli muuseum. Tunnustuse pälvis rahvusvaheline konverents „Vene impeeriumi piiril: Tartu saksa ülikool ja tema esimene rektor Georg Friedrich Parrot”.

 Aasta parima turundustöö auhinna said Helena Haller ja Evelin Värk Eesti Vabaõhumuuseumist algatuse „Koo end ajalukku” eest.

Muuseumiarendaja 2017 auhinnaga tunnustati Sander Olot ja Kairi Põldsaart Eesti loodusmuuseumist virtuaalreaalsuse filmi „Müstiline ürgmeri” eest.

 EAS-i turismiarenduskeskuse kõige külastajasõbralikuma muuseumi tunnustuse Rotilõks pälvis Tartu ülikooli loodusmuuseum.

EASi turismiarenduskeskuse direktori Tarmo Mutso sõnul on turismiarenduskeskus viimastel aastatel palju tutvustanud piiri taga Eesti loodust kui külastajamagnetit ja loomulikult teeb head meelt, kui loodusesõpradel on lisaks loodusest saadud elamustele sedavõrd väärt koht, kuhu minna looduse kohta teadmisi ammutama.

Iga kategooria võitjale oli välja pandud Eesti kultuurkapitali rahaauhind 1300 eurot, mille eest võib laureaat osaleda kas „The Best in Heritage” konverentsil Horvaatias Dubrovnikus, Euroopa muuseumifoorumi aastakonverentsil, õppereisil Euroopa aasta muuseumi tiitli võitnud muuseumisse või konkursi aastal toimuv reisil erialase enesetäienduse eesmärgil.

Kõik võitjad saavad endale väikesed Muuseumiroti kujud (skulptor Tiiu Kirsipuu looming). Rändauhinnana jäävad ringlema suured Muuseumirotid näituse ja püsinäituse auhinna võitjale.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!