Nalja peab saama, muidu mina ei mängi!

19. jaan. 2018 Teele Tammeorg Energia Avastuskeskuse kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit

 

Teaduskeskused ja muuseumid on ikka olnud väga hästi kursis sellega, mida koolis või lasteaias parasjagu õpitakse, ja pakkunud sellele lisaks mitteformaalset õpikeskkonda tegevustega, mis toetaksid ainekava õpiväljundite saavutamist. Usun, et keskused ja muuseumid on teinud head tööd ning valik on lai.

Kuid vahel tahaks öelda umbes nii, nagu teatas Karlsson: nalja peab ka saama. Tõsi, mänguelementide kasutamine ehk mängustamine on hariduses juba pikemat aega küllaltki oluline, aga paljuski ikka veel uudne lähenemine. Ja huumor – nojah, selle olemasolu teeb lihtsalt tuju heaks.

Energia Avastuskeskuses otsustasime läinud novembris korraldada ühe natuke jubeda hingedekuu fotojahi „Luukere kapis”. Jahil andsime põhikooli II ja III astme õpilasgruppidele kätte tahvelarvutid ja saatsime nad keskusesse eksponaatidega tutvust tegema, vihjeid otsima ja ülesandeid lahendama.

Õpilased said võimaluse näidata oma nutikust, omandada uusi teadmisi teadusavastuste ajaloost, aga natuke ka end välja elada ja nalja visata. Kiiremad ja osavamad grupid pälvisid ka pisikese preemia. Õpilaste novembrikuist saaki saab lähemalt uurida Instagramist: www.instagram.com/luukere_kapis/.

Kuivõrd jaht osutus väga populaarseks, pakume sellest vähem õudset versiooni (ilma inimajude, skelettide ja hirmsate helideta) koolidele ka sel poolaastal. Rohkem infot vt www.energiakeskus.ee.

Gümnaasiumiklassidele on meil varuks midagi veelgi pingelisemat – seltskonnamäng „Tappev pinge”. Mäng toimub gruppides avastuskeskuse välgusaalis ja mänguliste eesmärk on leida vihjed, mis aitavad avada aastakümneid vanas elektrijaamas seisnud masinisti kohvri koodluku.

Nagu ikka, soovitame keskust külastades varuda aega ka selleks, et õpilased saaksid osa välgu ja staatilise elektri demonstratsioonidest.

Kui mängud mängitud, on avastuskeskuse selle poolaasta üks tähtsamaid märksõnu keskkonnateadlikkus. Pakume eelkõige põhikooli II ja III kooliastmele täiendatud „Kliimamuutuste” ja „Rohelise energia” õpitubasid ning uut, koostöös Eesti Taaskasutusorganisatsiooniga loodud õpituba „Plastpudelist pusaks ehk Prügi ärakaotamine”, kus vaatleme taaskasutuse ja prügimajanduse probleeme. Teadusteatri uus etendus „Ekstreemsed ilmastikuolud” tegeleb meid igati mõjutava ilma ja selle muutustega ning juba tuntud õpituba „Tibatilluke või hiigelsuur” paneb inimkonna probleemid sõna otseses mõttes universumi perspektiivi.

Soovitame silmas pidada ka keskkonnainvesteeringute keskuse projektivooru tähtaega, et taotleda sealt programmide külastamise rahastust.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!