Rannarahva Muuseum ja Viimsi Vabaõhumuuseum tutvustavad meie ajalugu ja kultuuri

19. jaan. 2018 Rannarahva Muuseum - Kommenteeri artiklit

Meeleolukas mardi- ja kadripäevaprogramm „Mardid mustad, kadrid valged”. Fotod: Rannarahva Muuseum

 

Tallinna külje all Viimsis asuvate Rannarahva Muuseumi ja Vabaõhumuuseumi meeleolukatest haridusprogrammidest võetakse osa üle kogu Eesti. Viimsi Vabaõhumuuseum on suurepärane koht kõikide rahva­kalendri tähtpäevade ja vanaaja eluoluga seotud haridusprogrammide korraldamiseks.

Viimsi Vabaõhumuuseumis toimuvad programmid on tõesti väga populaarsed,” räägib Rannarahva Muuseumi programmijuht Annaliisa Sisask-Silla. „Sügiseti korraldame leivaprogrammi „Põllult põske”, kus lapsed saavad täpse ülevaate sellest, kui suure tööga vanasti leib lauale jõudis. Nad saavad vilja peksta ja tuulata, käsikiviga jahu jahvatada ja värskelt küpsetatud leiba süüa. Mardi- ja kadripäevaprogrammides toome kujukalt välja nende tähtpäevade sarnasused ja sandijooksmise erisused. Koolitame igal aastal välja hulgaliselt vahvaid ja kombestikku tundvaid mardi- ja kadrisante. Tänavune jõuluprogramm, kuigi sedapuhku ilma lumeta, tõi kõigile jõulutunde hinge. Mängisime rehetares lõbusaid vanaaegseid jõulumänge, tutvustasime jõulukombeid, küpsetasime piparkooke ja meisterdasime kuuse­ehteid. Õpetajate ja laste tagasiside on meie programmidele olnud väga kiitev. Jaanuari lõpus on kavas küünlapäeva programm, kus meisterdame koos lastega küünlaid ja õpime kangastelgedel kudumist, ning vanaaegne vastlatrall koos kõigi sinna juurde kuuluvate tavadega. Loodame, et talv taeva ei jää ja õnnestub ka liugu lasta.”

Kevadised programmid vabaõhumuuseumis on seotud lihavõtete ja jüripäevaga. Lisaks rahvakalendriteemalistele programmidele toimuvad vabaõhumuuseumis ka rannarahva ajalugu ja kultuuri tutvustavad haridusprogrammid ning enne suve algust on eriti vajalik veeohutusprogramm „Suveks valmis!”.

Viimsi Vabaõhumuuseumi lähedal paiknevas Rannarahva Muuseumis saab harivaid ja toredaid muuseumitunde külastada aasta ringi.

Annaliisa Sisask-Silla: „Meie menukaim haridusprogramm Rannarahva Muuseumis on veekeskkonna teemaline „Olen mere sõber”. See on üsnagi jahmatav ülevaade, kuidas inimtegevus veeloomade ja -lindude elutingimusi mõjutab. Õpilased saavad ka ise katsetada, kui keeruline on väikestki veereostust likvideerida, ning kontrollida oma prügisorteerimise ja säästliku tarbimisega seotud teadmisi. Õpetajatelt oleme kuulnud, et laste emotsioonid on pärast programmi tükk aega üleval ja jututeemat jagub nädalateks.”

Meretemaatika ümber keerleb ka pigem lasteaialastele suunatud mänguline muuseumitund „Meremehe 7 ametit”, kus saavad selgeks töökohustused kaptenist jungani.

Eesti Vabariigi 100. aastapäeva puhul esitleb Rannarahva Muuseum haridusprogrammi „Mina elan Eestis. Eesti elab minus”. „Töötasime Eestile pühendatud programmi välja nii, et see oleks võimalikult mitmekesine, avardaks silmaringi, pakuks uusi põnevaid teadmisi ja tegutsemislusti. Usun, et lapsed võtavad selle hästi vastu ja muutuvad veel eestimeelsemaks,” arvab Annaliisa Sisask-Silla.

Rannarahva Muuseumi programmidesse on oodatud osalejad lasteaialastest põhikoolilõpetajateni. Programmide sisu ja tegevus varieerub vastavalt laste vanusele, teadmistele ja oskustele.

Programmidesse saab registreerida aadressil haridus@rannarahvamuuseum.ee ja lisainfot leiab koduleheküljelt www.rannarahvamuuseum.ee.

Praegu käib Rannarahva Muuseumis lisaks haridusprogrammidele veel üks tore üritus – fotokonkurss „Muuseumiselfi 2018”, kus tasub kindlasti osaleda. Muuseumikülastajad on Rannarahva Muuseumisse oodatud mineviku interjööris nutiseadmete abil endast pilte tegema. Eriti on oodatud digipõlvkonna noored, keda haridusprogrammi­väliselt muuseumides paraku kuigi tihti ei kohta. Tallinki toetusel on Rannarahva Muuseumilt kooliõpilastele eriauhinnaks välja pandud kevadine klassiekskursioon Stockholmi. Konkurss kestab 20. veebruarini.

Igal juhul tasub sammud Viimsisse seada ja bussininad selle poolsaare poole pöörata. Toredat tegevust jagub nii Viimsi Vabaõhumuuseumis kui ka Rannarahva Muuseumis kõigile.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!