Rõõm linna südames. Maalid Enn Kunila kollektsioonist

19. jaan. 2018 Eero Epner näituse kuraator - Kommenteeri artiklit

Konrad Mägi „Saaremaa. Etüüd.” 1913–1914.

Tallinna raekojas toimuval näitusel „Rõõm linna südames” eksponeeritud maalid on valminud aastatel 1910–1945 ehk nn Eesti kunsti kuldajal. Tööd pärinevad Eesti kunsti värvide suurmeistritelt: nende autorid on Konrad Mägi, Ants Laikmaa, Nikolai Triik, Paul Burman, Ado Vabbe, Herbert Lukk, Villem Ormisson, Endel Kõks, Elmar Kits ja teised. Kõik eksponeeritavad maalid käsitlevad väga erinevate nurkade alt autorite ühist elutaju: tunnet, et elu on elamist väärt. Eesti vanemas maalikunstis ilmneb õnnetunne tavaliselt loodusmotiivides. Autorite tihe kokkukuuluvustunne loodusega peegeldub nende maalides, kus loodusest leitakse ilu, rõõmu, lepitust, lohutust. Värvirohkete loodusmotiivide kõrval on eksponeeritud mitmed portreed, kuid ei puudu ka linnamotiivid, mille keskmes on Paul Burmani Tallinna Raekoja platsist valminud teos.

Näitusel toimuvad haridusprogrammid algkoolile, põhikoolile ja gümnaasiumile.

Mis on punapimedus? Või kas kollane on hoopis roheline? Värvid justkui ei mõju eestlaslikult. Meie värvid on tumeroheline, pruun ja uduhall. Niisiis võiks küsida: kust tulid värvid eesti kunstnike maalidele? Kas seda mõjutasid õpinguaastad välismaal, ette võetud reisid nii lõunasse kui ka põhja või kunstnike enda eriline suhe värvidesse? Keskendudes eelkõige Konrad Mägi värvirohketele teostele, otsitakse üheskoos sellele vastust ja uuritakse, kas eestlane on elanud värvinäljas.

Maalid pärinevad enamikus Eesti esimesest iseseisvusperioodist, moodustades nõnda mõttelise sideme tänapäevaga. Tallinna raekojas toimuv näitus toob ajaloolisse interjööri uue ja juubeliaastale kohase kihistuse – Eesti iseseisvumise aegse kunsti, pannes Eesti kunstiklassika raekoja hoonega ühte kõlama.

Eesti kunsti nn kuldaja näitusega Tallinna raekojas tähistatakse Eesti Vabariigi 100. aastapäeva ning saja aasta möödumist Tallinna saamisest Eesti Vabariigi pealinnaks.

Näitus Tallinna raekojas on avatud 15.02–01.05.

www.raekoda.tallinn.ee, www.kunilaart.ee

 

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!